Åbner igen 10:00
Køb billet

Husker du 00-toiletpapir?

I Rahbeks minimarked i 1974-kvarteret, kan du opleve farverige skilte og unikke emballager fra 1970'erne. Lige fra det brune og stive 00-toiletpapir til brylcreme og kirsebærrom. Pris­skiltene afslører, hvad varerne kost­ede, for i 1974 var der ikke noget der hed stregkoder. Anderledes fra i dag, hentede man cigaretterne uden­for butikken i en automat til under fem kroner. 

Historien bag Rahbeks Minimarked

Købmand Rahbek indrettede sin køb­mandsbutik i Gedved ved Horsens efter de mest moderne principper for selvbetjening i 1960-61. Han købte dyb­fryser og køledisk, indkøbsvogne og hylder med prisskilte på forkanten. Så klarede kunderne resten selv. Få varer ekspederede købmand Rahbek dog stadig selv. En kaffemølle med tre forskellige kaffesorter, et stort anlæg med slik i forskellige glasbobler og en vin- og spiritusafdeling hørte ikke under selvbetjeningen.

I løbet af 1980'erne lukkede købmands­butikken. Siden stod den lille butik urørt, indtil Den Gamle By overtog inventaret i 2007. Her har vi indrettet det i en 56 m2 stor butik.

Historien om minimarkeder

Fra cirka 1950 til 1974 udviklede køb­mandsbutikkerne sig i rivende hast. Selvbetjening afløste købmands­svenden bag disken, men også vare­udvalget eksploderede. Bageren, kaffehandleren og ismejeristen fik nu konkurrence af købmændenes færdig­pakkede og industri­producerede varer som dybfrost, mælk i kartoner, brød i poser og vakuum­pakket kaffe.

Indkøbsturen skulle gå hurtigt
Indirekte vidner minimarkedet også om kvindernes indtog på arbejds­markedet i 1960’erne. De havde ikke længere tid til at besøge special­forretninger på indkøbsturen. Ind­købene skulle hurtigt overstås. I takt med køleskabets og fryserens udbred­else kunne man også opbevare maden i længere tid end tidligere.

Åbningstider

Åbent hver dag fra kl. 11-17.