Åbner igen 10:00
Køb billet

Besøg Den Gamle Bys plante­samling og køb levende kulturarv med hjem

Gartneriet er indrettet som et handels­gartneri i 1880'erne. Her for­merer museets gartnere de planter, som stod i da­tidens vindueskarme, og som nu står i Den Gamle Bys huse. Her forspires også både grøntsager og sommerblomster.

Den Gamle Bys plante­samling
Paradedrivhuset er fra ca. 1850 og stammer fra Bernstorff Slot. Huse som dette blev brugt til at fremvise da­tidens plantesamlinger. Det er også her vi har museets samling af his­toriske potteplanter. Flere af vores planter har været passet gennem mere end 100 år og har altså over­levet flere generationer af tidligere ejere.

Køb kulturarv til vindueskarmen
I sommerhalvåret og op imod jul har vi åbent for salg af planter fra Gart­neriet. Her kan du bl.a. købe små­planter fra museets plante­samling, honning fra gartneriets bistader og frø fra Den Gamle Bys haver.

Se de historiske haver

Historien bag Gartneriet

1800-tallets potteplanter kom fra subtropiske egne, og trivedes i vindueskarmene i datidens hjem. Temperaturudsvingene var store bag det enkelte lag glas og kakkelovns­varmen var tør. Der var varmt om dagen og køligt om natten, når ilden brændte ud.

Efterhånden som vi har fået central­varme og termoruder, har de tropiske planter holdt deres indtog i hjemmene og de fleste subtropiske planter for­svundet fra stuerne, men har fået en vældig renæssance i udestuer og orangerier.

Formeringsdrivhuset
Formeringsdrivhuset var brændefyret. Om vinteren holdt gartnerne gang i ilden døgnet rundt. Varmen blev ført fra et lille brændkammer i drivhusets forreste rum gennem glaserede rør til skorstenen i husets anden ende. På den måde kunne man overvintre og formere de sarte og fremmedartede planter, som kom til Danmark i løbet af 1800-tallet. Formeringsdrivhuset er fra 1830 og stammer fra Geelsgård.

Når der er stiklinger nok, sælger gartnerne 30 – 40 forskellige duft­geranier. Iblandt dem er Rosen­geranien eller Ørepineplanten, som den også kaldtes. Puttede man dens sammenrullede blade i betændte ører kunne de æteriske olier lindre be­tændelsen. Duftgeranier var popu­lære i datidens hjem, da deres karak­teristiske dufte friskede op i beklumrede stuer.

Paradedrivhuset
Det store paradedrivhus er fra ca. 1850 og stammer fra Bernstorff Slot i Nordsjælland. Her fremviste datidens gartnere de smukke og eksotiske vækster, de havde fremdrevet.

Paradedrivhuset huser en af Dan­marks største samlinger af duft­geranier. Hver sort har sin duft, der kan minde om både abrikos, citron, chokolade, pebermynte, muskat, kanel, kamfer, kokos og hasselnødder.

Gartneriet
Anlægget består af tre rækker mist­bænke, som bruges til både­formering af både dyrkning og formering af urter, blomster og grøntsager. Ved siden af formerings­drivhuset ligger gartneriets skære­have, hvor der fortrinsvis vokser blomster til snit. Her finder man fx tuli­paner, gyldenlak, levkøjer, løvemund, frøkenhat og georginer.

Åbningstider

Åben fra 1. maj 2024 og op imod jul med salg af planter fra Gart­neriet.