opener

Opskrift på vaniljekranse

Vaniljekranse fra Den Gamle By

Den Gamle Bys vaniljekranse er skabt på baggrund af Madam Mangors opskrift fra 1866 (Fortsættelse af kogebog for små husholdninger). Dengang stødte Madam Mangor mandlerne i sin opskrift, men i Den Gamle By hakker vi dem og bruger en blanding af afskallede og hele mandler. Det giver en lækker konsistens og smag og et flot udseende til vaniljekransene.

De bitre mandler kan erstattes af almindelige mandler. Småkagerne bliver også lækre uden de bitre mandler, og på den måde undgår man blåsyren, som bittermandler indeholder.


Vaniljekranse (ca. 80 stk.):
500 g mel
1 æg
350 g blødt smør
250 g sukker
½ stang finthakket hel vanilje (stang og korn)
250 g søde hakkede mandler
15 g bitre, hakkede mandler (søde mandler kan bruges i stedet)

Mel, æg, smør, sukker, vanilje og mandler æltes godt sammen, så dejen slipper hænderne. Tril dejen til en pølse på tykkelse med en finger. Skær den ud i ca. 12 cm lange stykker. Form små kranse med et stort hul, så dejen ikke løber sammen. Dup lidt ekstra mel på fingrene mens du triller pølserne. 

Hvis kransene skal have riller, kan dejen køres igennem en kødhakker med en særlig vanillekrans-plade. 

Bages lysebrune ved 180 grader i ca. 20 min.