Åbent i dag 10:00-17:00
Køb billet

Se historiske ure i Danmarks nationale ursamling

Under jorden i 1974-kvarteret kan du se 400 historiske ure fra slutningen af 1300-tallet og op i 1900-tallet, der belyser tidsmålernes udvikling i Danmark.

Se solure, standure, bordure, lygteure og lommeure. Der er en udstilling af ure med miniaturekunst og en helt særlig udstilling af danske og uden­landske lommeure.

Oplev også Girard Perregaux lomme­uret, som bliver kaldt det smukkeste mekaniske lommeur nogensinde.

Tourbillon - præcision i en hvirvelvind
Lommeuret er fremstillet af firmaet Girard Perregaux i Schweiz mellem 1889 og 1900. Firmaet, der stadig eksisterer, er kendt for at fremstille ure, der går uhyre præcist.

Urets hjul, aksler og lejer er opbygget i en karruselgang eller "Tourbillon", der bevæger sig en gang i minuttet.

Tourbillon betyder hvirvelvind på fransk.

Før år 1900 blev der kun fremstillet 70 lommeure som dette. Den Gamle Bys eksemplar er værk nummer 18.

Hvert ur tager 1500 timer at producere
I 1981 lykkedes det firmaet Girard Perregaux at reproducere et enkelt lommeur af samme kvalitet. Teknikken var ved at gå i glemmebogen, så det tog flere års research og 1500 timers arbejde, før uret tikkede.

Paven uddelte uret som hædersbevisning
Den Gamle By modtog lommeuret i 1941 fra urgrosserer Oscar Wand­schneider. Han oplyste, at den tid­ligere pave ved flere lejligheder havde brugt Girard Perregaux lommeure som hædersgaver til særlige gæster.

Stjålet i år 2000
Tourbillon-lommeuret blev stjålet fra Den Gamle Bys daværende Urmuseum i år 2000. Fire år senere modtog Den Gamle By uret igen - pakket ind i køkkenrulle i en ufrankeret kuvert uden afsender.

Nu er Tourbillon-lommeuret igen udstillet i Den Gamle Bys topsikrede Kunstkammer.