Åbner igen 10:00
Køb billet

2014- jul i Den Gamle By

 

I foråret åbnede Den Gamle Bys 2014-gade og i år er det derfor første gang at de to hjem i gaden er blevet pyntet til jul. Det er sket i tæt samarbejde med de personer, hvis hjem er genskabt på museet, og på grundlag af dokumentationsfotos, som både singlekvinden og regnbuefamilien tog af julen i deres hjem i 2014.

Singlekvinden, Rikke Langkjær, som i 2014 boede alene, havde valgt julepynt, der passede ind i hendes indretning, og hverken hos hende eller hos regnbuefamilien var julepynten dominerende i hjemmet i december måned. Rikkes julepynt er tidstypisk i farvevalg og materialer som f.eks. den enkle krans ved døren, den hvide keramikstjerne i badeværelset og den store flettede stjerne, der hænger fra lampen i stuen. Stjernen købte Rikke på julemarked på Arkitektskolen i Aarhus, og hun bruger den stadig til jul, hvorfor Den Gamle By har fået lavet en kopi.


Julepynten i singlekvindens stue 2014

At Rikke netop havde en flettet stjerne som julepynt er typisk for 2014, hvor stjernerne var meget populære. Stjernerne er et stykke julepynt med en lang historie, men de har samtidigt et enkelt og stilrent udtryk, som gør, at de passer godt ind i den nordiske indretningsstil, hvilket ses i tidens blade og magasiner om indretning. Udover stjernerne var modetendenserne i julen 2014 netop det meget enkle med naturmaterialer og rolige farver som f.eks. hvide lys, keramikstager fra Kähler, træperler, lærkegrene, fyr og ceder.


Keramikstjerne og snemænd på singlekvindens badeværelse

At stjernerne har et særligt grafisk udtryk ses også i Den Gamle Bys nye hovedindgang, hvor vi har pyntet op med stjerner i overstørrelse på 70, 80 og 100 cm. Stjernerne passer godt til arkitekturen i hovedindgangen, hvor de spiller flot sammen med den centrale trækonstruktion. Stjernerne er lavet af Stjernefabrikken, der har base i Herning og drives af et ungt søskendepar.


Familiens juletræ

Også hos regnbuefamilien er der pyntet op med flettede stjerner, som har deres plads på juletræet. Familien består af Anne-Mette og Lena Isager med børnene Holger, Johan og Asta. I 2014 var drengene på efterskole, og Asta gik i 2.g. Børnene er i dag flyttet hjemmefra og i gang med deres studier. I november 2023 besøgte Asta og Anne-Mette museet for at hjælpe til med julepynten. Her stod Asta for at pynte juletræ – nøjagtigt som hun gør det hvert år derhjemme og også gjorde det i 2014. Juletræet pyntes altid med fine flettede julehjerter og hvide papirsengle, som får selskab af engle i vat købt på et julemarked. Juletræstæppet og stjernen har Den Gamle By lavet som kopier af regnbuefamiliens egne ting. Juletræstæppet er filtklip, og originalen er lavet af Lenas bror. Stjernen købte Lena og Anne-Mette sammen på julemarked i Ridehuset i Aarhus det første år de holdt jul sammen, så den har fulgt dem fra før de fik børn.

Ved besøget i november hjalp Anne-Mette med at placere julepynten i hjemmet i Den Gamle By, særligt juleklip og uroer, ligesom familien brugte det i 2014. Familien Isagers hjem er generelt indrettet med ting, der bærer en historie, og det gælder også julepynten. Lena og Anne-Mette har blandt andet passet godt på fire ophæng, som børnene har lavet som små. De er genskabt til hjemmet i Den Gamle By, så det meget personlige element er også med – f.eks. Holgers mus, der hænger i badeværelset. Musen bærer tydeligt præg af alder og er repareret flere gange, hvilket viser, at den er et stykke julepynt, som familien holder meget af. På den måde kan vi vise regnbuefamiliens juletraditioner, hvor pynt med historie og minder blandes med nyere pynt.

Det er særligt vigtigt for familien at være sammen i julen, og derfor er misteltenen placeret midt i gangarealet i køkken/alrummet. Som Anne-Mette sagde, så skal misteltenen hænge et sted, hvor der er nogen, der kommer til at stå under den. 

Hos familiens Isager kan man også se, familiemedlemmernes ønskesedler fra 2014. Holger ønskede sig bl.a. en ipad, og Asta tryllestave fra karakterer i Harry Potter. Huskesedler på køleskabet afslører, at der skulle laves risalamande i god tid, og familiens fotos fra julen viser, at der også blev lavet konfekt og vaniliekranse.


Julebordet hos regnbuefamilien 2014.

I løbet af december skal regnbuefamiliens juletræ skiftes, så træet står smukt i udstillingen frem til jul. Til den tid går vi ud fra Astas måde at pynte træet på, sådan så det bliver helt som det plejer – og var i 2014.