Åbent i dag 10:00-17:00
Køb billet

2014 på museum - Det var tider dengang

13.05.2024

Af Anna Wowk Vestergaard, museumsinspektør 

Sidste år åbnede Den Gamle By en ny gade med butikker og hjem fra 2014. I år er 2014 ti år siden, og gæsterne har taget godt imod at møde deres egen tid på museum.

For nogle føles 2014 som et kort øjeblik siden. For andre en menneskealder. Ikke mindst for vores yngste gæster, der knap var født i 2014. Samtidigt føles det for de fleste langt væk, at vi diskuterede Zoologisk Haves aflivning af giraffen Marius og den obligatoriske overgang til digital post. Længe siden, der var så voldsom hype om Kählers jubilæumsvase med guldstriber, at Imercos webshop gik ned. Og meget længe siden at mobilepay var noget nyt, som krævede en instruktionsvideo.

I 2014 startede indsamlingen af genstande, historier, fotos, emballager, inventar og meget andet til gaden. Vi valgte alt fra butikker, gadebelægning og skilte til møbler, kontakter og toiletter og fandt samarbejdspartnere, der sammen med Den Gamle By havde lyst til at genskabe 2014, som det så ud hos dem. Gaden rummer nu en 7eleven, en Danske Bank, et jazzværtshus, et solcenter og en Blockbuster. De to hjem huser en regnbuefamilie med mor, mor og tre teenagebørn samt en 31-årig singlekvinde, som bor alene og lejer sin lejlighed ud via Airbnb, når hun er på en af sine hyppige rejser.

Den helt nære fortid giver gæsterne nye oplevelser på museet, og det sætter mange forskellige tanker i gang. Udenlandske turister er dybt optaget af at komme på besøg i hjem, der ligger så tæt på nutiden. Mange af dem er i begyndelsen af besøget næsten generte over nysgerrigt at gå på opdagelse i køkkenskuffer og skabe. Danske gæster genkender emballager, som de har haft i hænderne tusindvis af gange, og opdager, hvordan emballagerne umærkeligt har forandret sig over tid. På en rundvisning for nyligt genkendte en gruppe yngre kvinder Kubus-stagen hos singlekvinden og morede sig over, at ja, den havde alle haft. Underforstået, at det har man i deres optik ikke længere. Et pensionistpar ville gerne overtage regnbuefamiliens køkken, som de syntes var flottere og meget mere moderne end deres eget. To veninder havde haft tøj i samme modefarver som det i singlekvindens garderobe og kunne slet ikke forstå, at de virkelig havde syntes, at det var smart – dengang.

Flere gange har jeg oplevet gæsternes overraskelse over, at tiden er gået så hurtigt. ”Er den virkelig så gammel”, er en typisk reaktion. En teknologiinteresseret gæst troede f.eks., at robotstøvsugeren var yngre end 2014, men da jeg fortalte ham om vores totalindsamling og dokumentation af hjemmene i forbindelse med projektet, blev han til sidst overbevist. Det vidner om, at tiden går hurtigere, end vi tror, og netop derfor kan 2014 noget særligt på et museum.

Dette særlige kan illustreres af en samtale mellem to museumsgæster, som jeg overhørte en dag i det tidlige forår 2023.

En høj ung mand i starten af 20’erne står tæt sammen med en lille spinkel ældre dame i den endnu ikke helt færdige 2014-gade. Det ligner et barnebarn og en bedstemor, og det er den unge mands kropssprog, der i første omgang tiltrækker sig min opmærksomhed. Han læner sig fortroligt ned til den ældre kvinde, der er meget mindre end ham – og så overrumpler deres snak om Blockbuster mig fuldstændigt. Det er nemlig den unge mand, der forklarer den ældre dame, hvad Blockbuster er. Han husker detaljen med brevsprækken til at aflevere lejede videoer og dvd’er og fremhæver, hvilket bland-selv-slik han særligt godt kunne lide dengang. Den ældre kvinde følger godt med i historien, spørger lidt ind og nikker interesseret undervejs. Og til sidst konkluderer den unge mand; ”Det var tider dengang.”

For mig var oplevelsen et tydeligt bevis på, at 2014-gaden i Den Gamle By kan noget helt specielt. Et af målene med at sætte 2014 på museum er netop, at samtalen mellem generationer kan finde nye veje og også sætte de yngre generationers erindringer i spil. Barnebarnet og bedstemorens samtale bekræftede, at det var netop det der skete.

2014-gaden giver museumsbesøget en anden dimension og prikker til vores forestillinger om begrebet fortid. Som en gæst beskrev det: ”Det er sådan set også mærkeligt at komme ind i en lejlighed, som ligeså godt kunne være i dagens Aarhus – og så er man på museum!” Til maj markerer Den Gamle By 10 året for 2014. Kom selv og oplev, hvad du har glemt, at du kan huske fra dengang.