Åbner igen 10:00
Køb billet

Jorden Kalder!
170 plakater i Den Gamle By sætter fokus på klimakampen

Nutidens omfangsrige debat om miljøpåvirkning, klimaforandringer og energikrise fylder for både forbruger og medier. Nu er debatten også rykket ind i Den Gamle Bys 1974-bykvarter i form af en udstilling på Dansk Plakatmuseum.

Under titlen ’Jorden kalder! Plakater fra 100 års miljø- og klimakamp’, kan man opleve i alt 170 plakater, som kan ses fra lørdag 11. februar.

Plakaterne fortæller om dele af forureningens historie i Danmark, om det private forbrug, om de mange former for energi, der holder samfundets hjul i gang og stiller spørgsmål til vores personlige ansvar og politikernes rolle. Tilsammen belyser plakaterne en fælles, verdensomspændende samfundsproblematik med dertilhørende konsekvenser.

Plakater med deja-vu
”Det har i arbejdet med plakaterne overrasket os, hvor stærkt forureningsspørgsmål og miljøhensyn er blevet debatteret de sidste mange årtier. Vi har flere gange haft fornemmelsen af deja-vu. Klimadebatten i dag er på mange måder en gammel debat i nye klæder. Se blot på 1970’ernes oliekriseplakater, der taler direkte ind i nutidens energikrise og på ny bliver aktuelle med budskaber om at spare på energien”, fortæller medkurator af udstillingen og museumsinspektør Line Fogh Sørensen.

Debatten om kloden og dens velbefindende har en lang historie. Udstillingens plakater tager gæsterne med på en rejse fra begyndelsen af 1900-tallet, hvor industrialisering og vækst begyndte at sætte sine tydelige aftryk på omgivelserne. Ved hjælp af plakaterne følger udstillingen debatten og udviklingen gennem tiden fra det nære og lokale, nationale miljøfokus til den globale klimaindsats, som kendes i dag.

Ekaterina Poliakova, medkurator og akademisk medarbejder, uddyber. ”Tidligere tiders miljøplakater kan overraske, oplyse og inspirere os alle i dag. Det er derfor vores ønske, at gæsterne går opløftede og inspirerede fra udstillingen med visheden om, hvor mange der gennem tiden har kæmpet for planetens fremtid, og hvor meget det er lykkedes dem at rykke i fællesskab”.

Samtidig er plakaterne også et fascinerende vue over 100 års plakatkunst og mere generelle historie.


Fakta

  • ’Jorden kalder! Plakater fra 100 års miljø- og klimakamp’ kan opleves på Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By.
  • Udstillingen åbner 11. februar og kan ses året ud.
  • Der er i alt 170 plakater. Den ældste er fra 1909 og den nyeste fra 2023.