Red Barnets børnehave Rosenvang
Udbygningen af vuggestuer, børnehaver og fritidshjem var i 1960'erne og 1970'erne en vigtig del af den danske velfærdsstat. Den var en væsentlig forudsætning for den moderne familie og for kvindernes indtog på arbejdsmarkedet.

Indretning af børnehaven
I børnehaven i Den Gamle By kan du se legerum med legetøj, entré med garderobe, køkken og pædagogernes rum.
Med indretningen af en børnehave årgang 1974 vil museet i samarbejde med Daginstitutionernes Museumsforening Aarhus fortælle om børns hverdag og daginstitutionernes udvikling - og dermed sætte fokus på holdninger til børn gennem tiden.
Navnet på museets børnehave - Red Barnets Børnehave Rosenvang - skal illustrere, at børnehaver og fritidshjem blev skabt og drevet af privatpersoner og private organisationer fra deres start omkring år 1900. De samme personer skabte og drev også uddannelsen til pædagog.


Stor pædagogisk spændvidde
Først omkring 1970 begyndte staten for alvor at ville styre udviklingen af daginstitutionerne og pædagoguddannelsen. Det private initiativ betød, at den pædagogiske spændvidde var stor - holdningsmæssigt, politisk og religiøst. Forskelligheden betød, at der var mange pædagogiske kampe op gennem tiden.
Institutionernes forskellige pædagogik blev afspejlet i indretningen. Mange af institutionerne prioriterede at fremstille borde, paneler, krybber og legetøj selv i stedet for at bruge massefremstillede møbler og legetøj.
Den Gamle Bys børnehave er indrettet i tæt samarbejde med Daginstitutionernes Museumsforening Aarhus (DMÅ). Foreningen har siden 1987 indsamlet, analyseret og formidlet børns liv i daginstitutioner i Århus, bl.a. ved indsamling af genstande og arkivalier.
Vi efterlyser
Vi mangler endnu ting, som vores besøgende børn må lege med i børnehaven. Har du dukker, børnebøger, solidt trælegetøj fra en børnehave, pædagogproduceret legetøj eller musikinstrumenter fra perioden 1965-1974, så hører vi meget gerne fra dig. Kontakt os på mail@dengamleby.dk.