opener

Handelsgartneriet Bernstorff fra 1885

Handelsgartneriet er opbygget som et gartneri mod slutningen af 1800-tallet. Her driver gartnerne de planter frem, som typisk stod i vores forfædres vindueskarme, og som du finder rundt om i husene i Den Gamle By. 

Du kan købe krydderurter, frø og historiske potteplanter:

Åbningstider

Lørdag 30. april - fredag 24. juni, alle dage kl.  12-16.

Lørdag 25. - søndag 7. august, alle dage kl. 12-17.

Mandag 8. august - søndag 18. september, alle dage fra 12-16.

Handelsgartneriet er opbygget som et gartneri mod slutningen af 1800-tallet
Oplev glemte dufte og blomster i Handelsgartneriet Bernstorff.

1800-tallets potteplanter kom fra subtropiske egne, og passede perfekt til indeklimaet i kakkelovnsopvarmede stuer. Varmt om dagen og køligt om natten, når ilden brændte ud.

Efter vi har fået centralvarme, er de fleste subtropiske planter forsvundet fra hjemmene og handlen, men har fået en vældig renæssance i udestuer og orangerier.

Formeringsdrivhuset

Formeringsdrivhus
Her kan du købe krydderurter, potteplanter af ældre sorter og duftgeranier.

I formeringsdrivhuset fyrede gartnerne i en ovn om vinteren og formerede de sarte og fremmedartede planter, som kom til Danmark i 1800-tallet. Formeringsdrivhuset er fra 1830 og stammer fra Geelsgård.

I væksthuset kan du snuse dig frem til bla. kanel, kokos, pebermynte og citrusdufte fra duftgeranierne. Når der er stiklinger nok, sælger gartnerne mellem 30 – 40 forskellige duftgeranier. Folk puttede rosengeraniens blade ind i ømme ører. Den æteriske olie opløste ørebetændelsen. Forskellige duftgeranier stod i mange vindueskarme, fordi de friskede op på et lummert indeklima.

 

Paradedrivhuset

Handelsgartneriet Bernstorff
I paradedrivhuset er der udstilling af historiske potteplanter.

 

Det store paradedrivhus er fra ca. 1850 og stammer fra Bernstorff Slot i Nordsjælland. Her fremviste datidens gartnere de smukke blomster og eksotiske grøntsager, de havde fremdrevet.

Paradedrivhuset har en af Danmarks største samlinger af duftgeranier, der dufter af blandt andet citron, hasselnødder, After Eight chokolade, pebermynte, abrikos, muskat, kamfer og kokos.

Gartneriet

Anlægget består af tre rækker mistbænke, som bruges til formering af forskellige planter, især krydderurter. Ved siden af formeringsdrivhuset er anlagt en lille have. Her vokser sommerblomster, gylderlak, levkøjer, løvemund osv. Desuden har en samling gamle georginer (dahlia) deres faste plads her.

Juleblomster

Drivhusene ser helt anderledes ud i juletiden. I paradedrivhuset er der pyntet op til jul. Gartneriet sælger julestjerner, juletop, julekaktus, julebegonier, juleroser, alpevioler, myrter, buksbom, rosmarin, æbler, mistelten og meget mere op til jul. 

Bistader i gartneriet

Bierne bestøver flittigt Den Gamle Bys planter

Bierne er taget på sommerferie i år og kommer først tilbage i 2021.

Åbningstider for salg

I sommerhalvåret kan du købe krydderurter, frø og historiske potteplanter. Åbent for salg af juleblomster, frugter og dekorationer på udvalgte dage op til jul.

Historiske planter i Handelsgartneriet Bernstorff

Historiske potteplanter
Rosengeranien Pelagonium Graveolens. Blev kaldt Præsten-kommer-plante. Er også kendt som Ørepineplanten. Kendt fra først i 1820erne.
Juletop er en meget frodig løgvækst med halvt overjordisk løg,
Juletop Veltheimia viridifolia. Omtalt i Hempels beskrivelse fra 1834. På norsk har den det poetiske navn Vinterfakkel.
Myrten en historisk plante i Den Gamle Bys paradedrivhus
Myrte Myrtus Communis. Omtalt i dansk lægeskrift fra omkring 1400. Myrten er en stedsegrøn busk, som kan blive ca. 3 m høj.
Nordiske historiske planter , Kvan, Angelica archangelica
Kvan Angelica archangelica. Også kaldet Nordens Ginseng. Gammel kulturplante en af de første der blev dyrket i Danmark i særlige kvangårde.

Læs mere

Sponsor for Bistaderne er Aarhus og Omegns Biavlerforening.

Handelsgarteri, planter, historiske planter, krydderurter, blomster, nordiske krydderurter