Åbner igen 10:00
Køb billet

Pouls Radio præsenterer:
Temaudstilling om pladespillerens historie

Weekenderne 7.-8. september, 14.-15. september og 21.-22. september 2024

Pladespillere og plader har været en del af danskernes hverdag i mere end hundrede år. I tre weekender i september kan du få hele historien om pladespilleren i en temaudstilling i Den Gamle By.

Vinylplader og pladespillere sælger nu igen i stigende grad, efter at de i årtier har været fortrængt af først CD’en og siden download- og streaming-tjenesterne. Flere og flere finder nu de gamle pladesamlinger frem fra gemmerne og køber igen de sidste nye musikudgivelser på vinyl.

Men hvordan har pladespillere og plader udviklet sig gennem tiden? Hvordan fungerer en pladespiller egentlig?

Og hvordan ”skærer” man overhovedet en plade?

Det og meget mere kan du få svar på i tre weekender i september, når eksperterne i Den Gamle Bys Radiolaug inviterer indenfor.

Grammofon-kavalkade
Der er nemlig garanti for masser af nostalgi og kræs for pladespiller-entusiaster, når radiolauget viser en kavalkade af pladespillere og plader fra ca. 1900 til i dag, udvalgt fra deres egne samlinger.

Du kan blandt andet se forløberen for pladespilleren, en fonograf, eller en klassisk grammofon med tragthøjttaler. Eller radiogrammofonmøbler, rejsegrammofoner, designikoner fra 1970’erne og nogle af de første CD-afspillere fra 1980’erne. Det er også lykkedes at finde et gammelt hjemmelavet pladeskæreapparat til fremstilling af grammofonplader og nogle af de sidste nye pladespillere fra HiFi-Klubben, så man kan komme helt helt ajour.

Lak eller vinyl? 100 års pladeparade
Der vil i udstillingen også være rig lejlighed til at kigge på udviklingen af de tilhørende plader, som er blevet afspillet på pladespillerne gennem tiden – 78’ere, EP’er, LP’er, singler og CD’er. En plade er nemlig ikke bare en plade. Men navnet for det fysiske medie har alligevel hængt ved på trods af nutidens ikke-fysiske afspilningsformer gennem streaming apps.

Det er også muligt at komme helt tæt på forskellige typer af pick-up’er og få en snak med eksperterne om teknikken bag.