opener

Påske i Den Gamle By

1. - 10. april

Hvorfor fejrer vi påske? Hvorfor spiser vi æg til påske? Hvordan begyndte traditionen med at sende gækkebreve? Og hvorfor puster vi æg og maler skallen?

Tag hele familien med på opdagelse i påskens traditioner 1. - 10. april. Fold din egen nipnapper, lav gækkebreve, bolsjer og påskekyllinger og led efter æg i haven i Havbogade.

Hos restaurant Gæstgivergården kan du nyde en påskefrokost eller påskens retter som solæg og nikålssuppe.

Mød byens borgere og tjenestefolk og gå på opdagelse i folks hjem, hvor der er blevet pyntet op til højtiden.

Velkommen til Påske i Den Gamle By.
Alle under 18 år har gratis adgang – året rundt.


Påskeæg og gækkebreve

Traditionen med at male på hønseæg til påske stammer fra 1600-tallet. I Den Gamle By kan du holde liv i traditionen og male dit eget påskeæg. Du kan også klippe gækkebreve og lave påskekyllinger, mens du får en snak om påskens traditioner gennem tiden. Lav også dine egne Kongen af Danmark-bolsjer, som du kan tage med hjem.

Sted: Renæssancegården
Tidspunkt: kl. 10-17
Pris: 50 kr. pr. barn


Fold din egen nipnapper

I receptionen får du udleveret din egen nipnapper, som du kan folde og tage med på opdagelse i påskens traditioner. Nipnapperen er udstyret med en række spørgsmål om påsken og hjælper dig rundt i byen for at finde svarene, mens du rejser gennem påskens historie.


Påskepynt i 1974- og 1927-kvarteret

Lejlighederne og butikkerne er blevet pyntet op til påske, så det passer til den tid og historie, de fortæller. Tag en nostalgisk tidsrejse og oplev eller genoplev et påskepyntet hjem eller butik, som det så ud i 1970’erne. Eller rejs længere tilbage til 1927-kvarteret, hvor der også pyntes tidssvarende op til højtiden.


Hele påsken kan du overalt i Den gamle By møde aktører, som levendegør historien og fortæller om det, der var engang. Du er altid velkommen til at stoppe op og tage en snak med aktørerne om påskens traditioner og livet i de gamle købstæder, mens de laver mad, hugger brænde, laver håndarbejde eller ekspederer kunder i de historiske butikker.


Påskeæg

I Købmandsgården og Havbogade kan du blive klogere på påskens traditioner gennem tiden. Æg har især haft en stor betydning i påsken – også som symbol. I Havbogade kan mindre børn komme ind i haven og lede efter æg. Køkkenpigen i Købmandsgården farver æg med løgskaller.


På Den Gamle Bys konditori Café Bonnich bliver du mødt af en særlig stemning af ’de gode gamle dage’ så snart du træder indenfor.
I påsken kan du købe smukke chokolade- påskeæg lavet af Den Gamle Bys egen konditor. Du kan også få klassiske kager som gåsebryst og medaljer sammen med en kop økologisk kaffe eller varm chokolade.


Påskefrokost i Gæstgivergården

Start eller afrund dit besøg i Den Gamle By med en god frokost og nyd det brede udvalg med påskens retter hos restaurant Gæstgivergården. Du kan også prøve solæg og nikålssuppe eller bestille Gæstgivergårdens påskefrokost, som blandt andet indeholder lammerullepølse og kalvesylte. Gæstgivergården tilbyder også smørrebrød og "Stjerneskud".

Bestil bord her.


Gå på opdagelse i vores historiske butikker. I 1864-kvarteret finder du Købmandsgårdens butik, hvor du kan få alt fra kandis til barbergrej. Køb historiske varer i Boghandlen og Isenkræmmeren i 1927, og læg også vejen forbi 1974-kvarteret, hvor du blandt de mange butikker finder radio- og tv-forretningen og Rahbeks Minimarked, som sælger søde sager og friskmalet kaffe.


Påskepynt i butikkerne

I Museumsbutikken kan du købe påskepynt, så du også derhjemme kan få pyntet op til højtiden.


På Dansk Plakatmuseum, der ligger i gågaden i Den Gamle Bys 1974-kvarter, kan du lige nu opleve udstillingen ”Jorden Kalder”. Udstillingen består af 170 plakater, der demonstrerer mange års fokus på miljøet, og er inspireret af nutidens debat om miljøpåvirkning og klimaforandringer.

Læs mere om udstillingen


Tag på 1200 års tidsrejse i et 800 m2 stort underjordisk univers med mange interaktive oplevelser. Med Aarhus som eksempel fortæller udstillingen om de danske byers historie fra vikingetiden til i dag.

Læs mere