Åbent i dag 10:00-17:00
Køb billet

Alverdens plakater

Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By er Nordeuropas største plakatsamling. Den faste udstilling viser kendte danske klassiske plakater, som kan vække gamle minder til live. De skiftende særudstillinger stiller skarpt på forskellige samfundsrelevante spørgsmål med plakaterne som katalysator.

Formål og visioner

Dansk Plakatmuseum har til formål at indsamle, registrere og bevare plakater fra både Danmark og resten af verden. Det er endvidere Plakatmuseets formål at forske i plakaterne og at formidle dem gennem udstillinger og publikationer.

Det er Dansk Plakatmuseums vision:

  • at være blandt verdens førende plakatsamlinger
  • at nå ud til et bredt publikum
  • at formidle danske såvel som udenlandske plakater gennem udstillinger
  • at formidle de danske klassiske plakater i en permanent udstilling
  • at lave mindst to særudstillinger om året
    - at lave flere mindre plakatudstillinger uden for museets fysiske regi
  • at forske i plakaterne og lade denne forskning komme til udtryk i bøger og kataloger
  • at støtte andre forskere og stille samlingen til rådighed for dem
  • at opbygge internationale netværk, der kan styrke plakatens position
Historien bag

Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By er udsprunget af en privat samlers store interesse, idet kunstneren Peder Stougaard begyndte at samle på plakater i 1973.

Fra personlig samling til selvejende institution
Samlingen voksede hurtigt til tusindevis af plakater og i 1986 etableredes den selvejende institution Dansk Plakatmuseum og der blev nedsat en bestyrelse for museet. Plakatsamlingen fik bevilget offentlige midler til opbevaring af plakaterne i et arkiv under biblioteket i Åbyhøj. Her ligger plakaterne fortsat på magasin.

Plakaterne udstilles
I 1993 fik Dansk Plakatmuseum stillet en bygning til rådighed, hvor plakaterne kunne udstilles. Der var tale om en tilbygning til Århus Kunstbygning i J.M. Mørks Gade i midtbyen.

Dansk Plakatmusem i Den Gamle By
Dansk Plakatmuseum blev i 2006 en del af Den Gamle By og da museet opnåede statsanerkendelse i 2008 blev samlingen overdraget til Den Gamle By ved et gavebrev.

Kronen på værket var, da Plakatmuseet i 2009 kunne slå dørene op til et splinternyt udstillingshus i to etager placeret i Den Gamle Bys moderne bykvarter fra 1974.

I 2012 tiltrådte ph.d. Elsebeth Aasted Schanz stillingen som leder af Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By.

Udstillingsbygningen

Dansk Plakatmuseums udstillingsbygning ligger i Den Gamle By i den moderne bydels 1974-kvarter. Når du har købt billet til Den Gamle By, er der gratis adgang til Plakatmuseet.

Udstillingsbygningen blev indviet 31. oktober 2009. Bygningen er tegnet af C.F. Møllers Tegnestue specielt med henblik på at udstille plakater på bedst mulige måde. Plakatmuseet er opdelt i to etager og omfatter i alt 360 m2.

Permanent udstilling på anden sal
På Plakatmuseets øverste etage udstilles danske klassiske plakater fra perioden 1900-2008 i en udstilling med titlen "Genkendelses Glæde". Udstillingen omfatter 100 plakater med nogle af de mest kendte og elskede motiver, som man synes, man har kendt altid og af nogle af Danmarks førende plakatkunstnere. Der er tale om en permanent udstilling, som er en fast bestanddel af Plakatmuseets udstillingsareal. Dog er der ingen regler uden undtagelse. Det kan i sjældne tilfælde ske, at vi vælger helt eller delvist at tage "Genkendelsens Glæde" ned i nogle måneder for at give plads til en særudstilling.

Skiftende særudstillinger i stueetagen
I Plakatmuseets stueetage vises skiftende særudstillinger. Udstillingerne står som regel i en periode på mellem 4 og 7 måneder. Plakaterne veksler mellem danske og udenlandske plakater og de bevæger sig inden for alle mulige emner og områder. Vi har f.eks. vist udstillinger om kunstnerkollektivet Drakabygget, om Festugeplakater, danske valgplakater, punkplakater, europæiske plakater og meget mere.

Det annonceres på hjemmesiden under punktet aktuel udstilling, hvilken særudstilling, der vises i øjeblikket, ligesom det annonceres, hvis "Genkendelsens Glæde" er midlertidigt på magasin.

Donationer

Plakatmuseet er altid glad for henvendelser om donationer - uanset om det drejer sig om en enkelt plakat eller en større samling. Men da vi har en meget omfattende samling på omkring 200.000 plakater er vi allerede dækket godt ind på en lang række områder. Samtidig koster det tid og penge at opbevare og registrere plakaterne, så vi er selektive med, hvad vi siger ja tak til.

Kontakt os dog meget gerne og hør om netop din/dine plakater kunne være noget for Dansk Plakatmuseum.

I forbindelse med indlevering af plakater, udfyldes en seddel, der dokumentere at plakaten/plakaterne er blevet overdraget til Plakatmuseet og som giver museet ret til at disponere frit over det indkomne.

Kontakt altid museet og lav en aftale, hvis du planlægger et besøg, da du ellers risikerer, at vi enten har for travlt eller er til et møde.

Har du en eller flere plakater, du ønsker at videregive til Dansk Plakatmuseum, beder vi dig kontakte museumsinspektør, Elsebeth Aasted Schanz.

Send en e-mail

Takster

Alle priser er eksklusiv moms.

Køb affotograferinger af plakater

Pris pr. foto, der ikke skal nyoptages 800 kr. 

Pris pr. foto, hvor nyoptagelse er nødvendig 2.200 kr.
med forventet leveringstid ca. 1 måned (gebyret dækker honorar til ekstern fotograf samt kørsel og håndtering)

Hastegebyr 1.000 kr.

Betingelse
Når fotos bruges i bøger skal Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By nævnes i billedtekst eller kolofon og museet skal modtage ét eksemplar af den pågældende bog.

Research600,- inklusiv moms. pr. påbegyndt time udover ½ times arbejde.

Kontakt

Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By
Udstillingsbygning
Viborgvej 2
8000 Århus C


Dansk Plakatmuseums Magasin
Ludvig Feilbergs Vej 7
8230 Åbyhøj


Museets leder og museumsinspektør

Elsebeth Aasted Schanz
Viborgvej 2
8000 Århus C

Ring til os

Kontakt os på e-mail

Book rundvisning

Få et indblik i den danske plakats udvikling på både det grafiske og historiske plan med en rundvisning på Plakatmuseets 2. sal, hvor du finder Genkendelsens Glæde i 100 af de mest elskede plakater af Danmarks førende plakatkunstnere.

eller

Introduktion til "Jorden kalder! Plakater fra 100 års miljø- og klimakamp" - Her får du en introduktion til særudstillingen på Dansk Plakatmuseum, der tager os med på en rejse gennem det sidste århundredes debat om og kamp for naturen, miljøet og klimaet med afsæt i et dansk perspektiv.

Booking skal foretages senest 8 dage før

Ring til os hverdage 10-17

Kontakt os på e-mail