Åbent i dag 10:00-17:00
Køb billet

Nu kommer 2014 på museum - når Den Gamle By officielt indvier den moderne bydel

Hvad har Blockbuster, 7-Eleven, en regnbuefamilie og et pizzeria til fælles? Jo, de kommer på museum i Den Gamle By.

Tirsdag 4. april indvier Den Gamle By officielt en 2014-gade og en helt ny hovedindgang. Åbningen markerer afslutningen på et mangeårigt kæmpeprojekt til 500 millioner kroner.
Dagen efter er der adgang for Den Gamle Bys gæster.

A.P Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har været en væsentlig bidragsyder til udviklingen af den moderne bydel. Gennem 16 år har Fonden løbende støttet projektet.

”Den Gamle By rummer en enestående kulturhistorisk fortælling. Her indbydes man til oplevelser, læring og forståelse af livet i de danske købstæder gennem 500 år. Med indvielsen af den nye hovedindgang, den nye 2014-gade, og færdiggørelsen af 1970’er-kvarteret, kommer formidlingen til at favne også vor tid. På den måde inviteres nulevende generationer til en samtale, der bliver meget vedkommende”, siger A.P. Møller Fondens formand Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla.

For Den Gamle By er det helt logisk både at arbejde med fortiden og nutiden med tanke på fremtiden: ”Da Den Gamle Bys grundlægger for hundrede år siden (1914) åbnede de første bygninger, var det med filosofien om, at gæsterne også skal opleve noget, de kan genkende”, fortæller museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.

 

En vild idé

Filosofien blev tydeliggjort for 20 år siden, da Den Gamle By fik en vild idé: Et 1974-kvarter med lejligheder og butikker. Ideen var ikke mere vild, end at den første del kunne åbne for ti år siden, i 2013. Siden har næsten fem millioner gæster haft glæde af ”at kunne gå tur i deres egen historie”, som Thomas Bloch Ravn udtrykker det.

”Jeg tror ikke, jeg var den eneste, der dengang tænkte, at 1974 jo nærmest var i går, men næste år er det faktisk et halvt århundrede siden. Derfor opstod tanken om at lave en ny ’vores tid’, så folk også i de næste mange år kan genkende og genopleve sig selv”, fortæller museumsdirektøren og sender en varm tak til A.P. Møller Fonden. ”De troede på os og på vores vilde idé, og det er vi fonden meget taknemmelige for”, siger Thomas Bloch Ravn.

Med åbningen af 2014-gaden er Den Gamle By blevet fem 2014-forretninger rigere: et pizzeria, en Danske Bank, en 7-Eleven-butik, et solcenter og en Blockbuster. Gaden, der 16. april 2015 fik navnet ’Dronning Margrethes Gade’, rummer også to hjem. Den ene viser en regnbuefamilie med mor, mor og tre teenagere, det andet hjem tilhører en singlekvinde.


Kronen på værket
Den store gentænkning af Den Gamle By omfatter også andre oplevelser, der er kommet til i løbet af de seneste år: Dansk Plakatmuseum, Kunstkammeret, Smykkeskrinet og den underjordiske tidsrejse ’Aarhus Fortæller’, som alle har indgang fra 1974-gågaden.

Kronen på værket i det store projekt er Den Gamle Bys nye hovedindgang, som er centralt placeret ved Ceres-krydset og vender facaden ind mod Aarhus. Hovedindgangen giver ikke alene Den Gamle By en markant forbedret synlighed i bybilledet. Den er også niveaufri, hvilket gør, at det nu er lettere for gangbesværede at besøge Den Gamle By. Den ligger også tæt på byens store parkeringspladser. Og endelig giver den helt nye muligheder for at introducere gæsterne til de mange oplevelsesmuligheder, som Den Gamle By rummer.

”Med den nye, moderne hovedindgang, vendes Den Gamle By rundt, så gæster de næste mange år frem vil opleve, at de begynder i en tid, de vil føle, de kender, og derfra gå tilbage i historien. Fra 2014 til 1974, til 1927 og til den gamle købstad i 17-1800-tallet”, siger Thomas Bloch Ravn.

Åbningen vækker da også genlyd ude i den internationale museumsverden.

Til stede ved åbningen vil være direktør for European Museum Academy Henrik Zipsane, som siger:

”Ingen frilandsmuseer har gjort det, som Den Gamle By nu så konsekvent og omfattende er lykkes med. Nemlig at danne bro mellem nutiden og fortiden eksemplificeret i færdiggørelsen af 1974-kvarteret og nu også et 2014-miljø.

Den Gamle By har udviklet sig til et Europæisk museum, som mange andre taler om og lærer af”.

Den officielle markering af den store åbning foregår tirsdag 4. april med taler af direktør Mads Lebech fra A.P. Møller Fonden, borgmester Jacob Bundsgaard og direktør for European Museum Academy Henrik Zipsane.

Gæster kan opleve Den Gamle Bys nye hovedindgang og 2014-gade fra onsdag 5. april.

 

Faktaboks

Med bevillinger på i alt 296 millioner kroner har A.P. Møller Fonden muliggjort etableringen af Den Gamle Bys moderne bykvarter samt en ny hovedindgang.

Det moderne bykvarter består af 1974-kvarteret, herunder en gågade, samt Sydhavnen med værkstedsbygninger og en 2014-gade.

I alt 15 fleretages huse med 18 butikker, 10 hjem, 7 værksteder, en børnehave, en gynækolog, et konditori, et pizzeria, et jazzværtshus og tre baggårdslokummer.

Realiseringen af den store udvidelse har også skabt rum for nye rammer for Plakatmuseet, Kunstkammeret, Smykkeskrinet og Aarhus Fortæller, som er finansieret af andre fonde med i alt henved 200 millioner kroner.

Den Gamle By er stiftet i 1914 som verdens første frilandsmuseum for byernes kulturhistorie. Guide Michelin anerkender Den Gamle By med de maksimale tre stjerner. Siden åbningen i 2013 af den første hovedhjørnesten af det moderne projekt, har Den Gamle By tiltrukket mere end en halv million gæster om året.

For yderligere citater eller billeder, kan nedenstående kontaktes på mail eller telefon.