opener

Funktionalismens mester Svend Weihrauch

Den Gamle By udstiller mere end 50 arbejder af Svend Weihrauch 1899-1962 i Kunstkammeret. Det er den største tilgængelige samling i Danmark af den internationalt kendte sølvsmeds værker.

Banebrydende funktionalist

Svend Weihrauch førte funktionalismen frem i Danmark omkring 1920, som en af de banebrydende danske sølvsmede. Hans værker er i dag internationalt kendte.Funktion går før dekoration i hans arbejder. Med tiden erstattede Svend Weihrauch funktionalismens rene linjer med et mere blødt, næsten organisk formsprog.

Ansat hos Georg Jensen

Svend Weihrauch blev født 8. juli 1899 i Viborg. Han stod i lære 1914-18 som sølvsmed og ciselør hos guld- og sølvsmed Hans Christian Matthiasen i Nykøbing Falster, der havde et af de førende værksteder for især bestik og smykker udført i Skønvirkestilen. Dernæst var han ansat hos guldsmed Emil Ørsnes i Aalborg og Georg Jensens Sølvsmedje i København.

Svend Weihrauch fotograferet i værkstedet i Aarhus, 1944.

Værkstedsleder i Aarhus

I 1928 begyndte han hos guld- og sølvsmed Frantz Hingelberg i Aarhus, hvor han hurtigt blev værkstedsleder. Han tegnede og udførte sine egne værker af især korpusvarer (alt der kan stå på et bord), bestik og smykker. Der er bevaret over 5000 af hans tegninger. Svend Weihrauch fratrådte i 1956 stillingen hos Frantz Hingelberg og døde 14. juni 1962 i Aarhus.