opener

Hjemmet i Havbogade

I det sønderjyske gavlhus er der indrettet en 1927-bolig til et ungt par: Johannes født i 1900 syd for Kongeåen og ansat ved DSB, og Ida født i 1907 nord for 1864-grænsedragningen.

Genforeningen i 1920 betyder en del for dem. De har mødt hinanden på Høng Højskole, så hjemmet er præget af bøger, musik og Idas interesse for håndarbejde. De har datteren Elin født i 1926, så den unge mor viser gerne dåbskjolen frem.

Lys i 1920'ernes indretning

Idealet i 1920'erne er at få lys ind i stuerne, så lofterne er hvidmalede, og der er lyst træværk. De tynde, hvide gardiner lader også solens stråler titte ind på de fine, tapetserede vægge.

Radiator og brænde

De unge har beholdt jernovnen i stuen, selv om de har fået radiatorvarme, for de har oplevet første Verdenskrig og vil være sikre på at have varme.

De har også beholdt brændekomfuret, fordi det er praktisk til bagværk, men i det daglige bruger Ida et gasblus.

Komfur

I sidste del af 1800-tallet afløste komfuret de gammeldags ildsteder. De første komfurer var i støbejern, senere blev det almindeligt med gaskomfur.

Begge typer komfur havde ovn, så nu kunne husmødrene både bage kager og stege flæskesteg. Noget, som tidligere foregik i bagerens ovn.

I 1960’erne og 1970’erne fik de fleste husholdninger elkomfur.

Hus fra Sønderborg


Huset kommer fra Sønderborg, hvor det lå i Havbogade 29. Det er fra midten af 1700-tallet. Det er typisk for den sønderjyske landsdel, at huse vender gavlen ud mod gaden. Huset rummer også et Schous Sæbehus og en telefoncentral.

Huset i Havbogade