Spiselig julepynt
Først skal træet vises, siden skal det spises…
Sådan lyder to linier i Peter Fabers julesang Højt fra træets grønne top. Peter Faber sætter hermed sit fingeraftryk på et helt centralt emne i vor moderne danske jul: Indtagelsen af føde.
Spis pynten på træet
Julen har altid været ensbetydende med at spise. Da de første grantræer i Danmark blev taget ind i de varme stuer i begyndelsen af 1800-tallet, var det meste af pynten spiselig. Til grenene bandt man honningkager, sukkerkringler og karameller. Flettede kurve med indhold af rosiner, nødder og konfekt blev hængt på grenene. På bordene i stuen stod fade, skåle og tallerkner med ekstra forsyninger af godter og småkager. Når ceremonien omkring træet var overstået, blev træet plyndret for alt spiseligt.
Traditionelle småkager fra 1800-tallet
Vore traditionelle hjemmebagning af julesmåkager, såsom brunkager, vanillekranse , jødekager og finskbrød, hører sidste halvdel af 1800-tallet til og hænger nøje sammen med skiftet fra det åbne ildsted til det støbte komfur.
Andet traditionelt julebag er pebernødder, klejner og æbleskiver. Pebernødderne er vor ældste, rigtige småkage, og kan føres tilbage til 1500-tallet. Ingredienserne var rugmel, honning eller malurt samt stærke krydderier. Pebernødder blev ofte brugt i forbindelse med forskellige lege og spil juleaften. Klejner og æbleskiver forbindes i dag fortrinsvis med julen. Honningkager er sødet med honning, da sukker i tidligere tider var meget kostbart.

Søde sager købte man på apoteket
Det første danske sukkerraffinaderi blev grundlagt i 1620 i København. Honningkager blev snart en fast del af enhver festlig lejlighed. De blev bagt i forskellige former, dekoreret med sukkerglasur eller chokolade og brugt blandt andet som kærestegaver og julegaver.
Marcipan stammer oprindeligt fra Nærorienten. Kendskabet til denne dejlige spise blev af korsfarere og pilgrimme i 1100tallet spredt fra Det hellige land til Europa. Især omkring byen Lübeck i Nordtyskland var der mange marcipanmagere. Odense Marcipanfabrik startede en selvstændig dansk produktion af marcipan i 1909.
Marcipan og andre søder sager købte man i ældre tid på apoteket, der foruden lægemidler tillige fra 1672 forhandlede vin, spiritus, krydderier og øl. Søde sager kunne være nærmest uundværlig, hvis man var syg og måtte, om man så må sige, sluge en bitter pille – selv i juletiden.