opener

Køkkenpigen slagter julegåsen

Bageren stak et halvt spillekort i gåsestegen. Køkkenpigen fik den anden halvdel, så hun var sikker på at få sin egen gås med hjem igen.

Opskrift på gåsesteg fra 1837

”Gåsen gnides indvendigt med salt og peber, og kan, om man ynder det, fyldes med rå Kathrineblommer, eller svesker samt skrællede og i fire parter skårne æbler. Gåsen må da sammensyes for enderne. Den behøver 3-4 timers stegning, efter dens størrelse, og spjældet åbnes tidligt, for at den kan blive brun på brystet. Når den er næsten stegt, hældes fedtet fra, og der kommes lidt smør under, hvori den brunes med spjældet åbent.”

Bageren stegte julegåsen

Juleaften spiste man gås hos det bedre borgerskab i byerne. Stegen var så stor, at den måtte i bagerens ovn. Det kender vi fra sangen ”Sikken voldsom trængsel og alarm” hvor ”Gåsestegen er til bageren sendt.”

Hvem opfedede Gerd og Gitte?

Men når man sendte sin fede gase Gerd i byen, risikerede man jo at få naboens magre gås Gitte med hjem igen. Derfor rev bageren et sæt spillekort i to – den ene halvdel stak han i rumpen på gåsen, den anden halvdel fik køkkenpigen med hjem som ”bon”. Når køkkenpigen hentede stegen igen, kunne hun med spillekortet være sikker på, at det var Gerd hun satte på julebordet.