Sådan flytter man et hus
I de sidste måneder af 2006 og de første af 2007 blev en stor beboelsesejendom fra Skottenborg i Viborg dokumenteret og hjemtaget til Den Gamle By. Ved flytningen til magasin anvendte Den Gamle By for første gang en teknik, hvor huset blev skilt ad i store sektioner og kørt væk på en blokvogn. Ejendommen er nu en del af Den Moderne By.
Projektchef Allan Leth Frandsen




1970erne.
Inden bygningen blev flyttet, foretog bygningsarkæolog Erik Bjerre Fisker og teknisk tegner Lise Kjær Gardiner fra Den Gamle Bys bygningsafdeling en grundig registrering . Den bestod både af en tredimensional og en traditionel opmåling, tegning og fotoregistrering.

Den Gamle Bys bevaringsafdeling deltog også i registreringsarbejdet ved undersøgelser af farve- og tapetlag på væggene.


Derefter rykkede Den Gamle Bys tømrere ind for at fjerne bygningsdele af træ, for eksempel døre, fodlister, forsænkede lofter, gulvbrædder, køkkenborde og trapper. Omtrent samtidig blev der fjernet radiatorer, vandrør, kontakter og el-installationer til opmagasinering med videre. Undervejs kunne registreringen udbygges med de dele af huset, der lå gemt bag tapeter, under linoleumsgulve og bemaling.
Da tømrerne havde fjernet det meste, var det murernes tur. Den største udfordring var at opdele ydermurene i sektionerpå op til fire meters længde. Murene blev stabiliseret med plader på begge sider og desuden blev der monteret skinner i fugen lige under det sted, hvor der skulle løftes.
Da alt var på plads blev de otte sektioner på første sal løftet på blokvogn og kørt væk på blot en formiddag. Lige så smertefrit gik det med sektionerne i nederste etage.
Ved at hjemtage huset på denne måde har Den Gamle By sikret en høj grad af materiel autenticitet i bygningen. Ved genopførelsen vil murene se ud som de gjorde, da huset stod i Viborg – patina, småskader, indridsede navne, opmuringsmørtel og fuger vil være samme sted, som da huset stod på roden.

