opener

Købmandsgårdens prydhave 1864

I Købmandsgårdens prydhave kan du studere havekulturen i et velstående borgerhjem i 1860'erne. Husholdningen havde så meget overskud, at halvdelen af jorden kunne bruges til at dyrke blomster og smukke planter. Ikke al jorden skulle bruges til at brødføde familien, tjenestepigerne og karlene.

Historiske haver, prydhave, stauder,historiske planter
Købmandsgårdens prydhave består blandt andet af et stort rundt staudebed med akelejer, sporebaldrian, ridderspore og nelliker.

Prydhaven er inspireret af engelske cottage haver

Haven bugner af blomster ligesom de engelske cottage haver, der blev moderne i 1860erne. I prydhaven skygger store træer, så husets frue bevarede sin blege teint, selv om hun plukkede blomster og nussede om bedene. Når der var besøg, inviterede købmandsfruen kvinderne på en spadseretur i prydhaven.

cottage haver, historiske haver, historiske planter, prydhaven, købmandsgården
Købmandsfruen plukker blomster i prydhaven.
hitstoriske haver, historiske planter, prydhave, bistader, dåøbefond
I prydhaven skygger store træer.

Prydhaven er anlagt foran en sommerstue i gårdens baghus. Prydhaven har om sommeren nærmest været familiens udendøres opholdsstue. Her drak familien te eller kaffe med opslåede døre ud til haven, mens de nød staudebedene. Tjenestefolk passede haven for købmandsfamilien.

historiske haver, historiske planter, borgerhjem, tjenesterfolk
Havehuset var familiens sommerstue i købmandsgårdens baghus.

Historiske planter i købmandsgårdens prydhave

Historiske haver, historiske planter, Brogetbladet porcelænsblomst. Saxifraga umbrosa, stauder,
Brogetbladet porcelænsblomst. Saxifraga umbrosa. Første gang omtalt i 1819. Det er en smuk kantplante, der danner rosetter, og i juni får de yndigste lyserøde, florlette blomster.
historiske haver, historiske planter, stauder, rasleblomst
Rasleblomst, Catananche caerulea. Forhandlet siden 1847. Planten er en staude. Blomsten er blålilla og har et tørt, næsten papirsagtigt bæger, der får blomsten til at rasle i vinden. Kan bruges til tørring.
historiske planter, historiske haver, cottage haver,prydhave
Perlekurv, Anaphalis margaritacea. Omtalt i 1784. Dyrket i 1817 i Gisselfeldts have. Rigtig god staude som altid ser frisk ud og sjældent får utøj eller sygdomme. Meget god at tage ind til tørrede buketter.
historiske planter, historiske haver cottage have,
Balsam,Tanacetum balsamita. Kendt siden senmiddelalderen. Planten hører til chrysantemum familien og har en stærkt balsamduft. Den bliver ca 100 cm høj, og har små gule blomster i store klaser. Kaldes også bibelurt, da man yndede at tage en duftbuket med i kirken.