Købmandsgårdens køkkenhave 1864
Købmanden havde tjenestepiger og karle boende, og kosten – som var en del af lønnen - blev spædet gevaldigt op med afgrøderne fra den store køkkenhave.

Køkkenhaven for et borgerhjem i 1860´erne
I 1864 dyrkede man forskellige sorter af ærter, bønner og gulerødder. I bedene finder du også kardon, strandkål, aspargesært, havrerod, skorpionsurt og mange andre urter, som er glemte i dag. Rodfrugterne og kålen kogte køkkenpigerne til stuvning over åben ild. Salviehække omkranser bedene. Salvie krydrede maden og fungerede som universalurt, der holdt husholdningen fri for hals- og luftvejssygdomme.
Køkkenhaven var så stor og frodig, at Købmandsgården næsten har været selvforsynende med grøntsager. De fleste husholdninger måtte ellers købe frugt og grønt på torvet.
Kartofler og jordbær dyrkede købmanden på sine agre udenfor byen, da det er meget pladskrævende afgrøder.
Historiske planter i købmandsgårdens køkkenhave



