opener

Jacob Kjellerups bolig

Den store Aalborgkøbmand Jacob Kjellerup indrettede sin bolig i 1807 i den dengang nyopførte bygning - Den Klingenbergske gård, der er en del af Aalborggården.

Jacob Kjellerups bolig
Fra venstre: Dansk standur er fra først i 1800-tallet, konsolbord med stenplade og et stort spejl i Louis Seize stil.

Der er tale om et enestående originalt interiør, hvor de nagelfaste dele altid har hørt til bygningen. Salen er et repræsentativt rum. Den har bræddegulv og pudset loft med stukornamenter. De gråmalede panelvægge er med fyldninger og riflede ornamenter, og der er indvendige vinduesskodder.

Møbleringen er stram og symmetrisk med møblerne placeret midt for vinduer og vinduespiller. Vi ser her en dansk udgave af den franske Louis Seize med hvidmalede møbler med guldstaffering.

Sengekammeret var i tidens tradition også et dagligt opholdsrum. Det centrale møbel er himmelsengen i mahogni med drejede søjler og indlægningsarbejder i lyst træ samt omhæng i bomuld.
Kammeret har også skrivepult, sofa og hjørneskab, alt i mahogni. Paneler og døre er originale.

Storkøbmand Jacob Kjellerup

Jacob Kjellerup var en dygtig købmand, der i en turbulent tid, fik skabt sig en formue.
Under englandskrigene fra 1807 - 1814 tjener danske købmænd styrtende. 
Lokalt i Aalborg var perioden ikke god. I 1814 lider handlen i Aalborg et knæk da Danmark tvinges til at afstå Norge. I 1817 er det slut med det store sildefiskeri i Limfjorden.
Vesterhavet brød igennem ved Aagger Tange i 1825 og de andre limfjordskøbstæder bliver mere uafhængige af Aalborg til stor skade for byens handel.

Jacob Kjellerup arbejdede hellere til langt ud på aftenen end gik på vinstue, og han kom gennem kriserne med støt stigende formue. Ansete handelshuse anbragte deres sønner i han forretning for at lære hans handelsprincipper. 
Jacob Kjellerup fik fire børn med sin hustru Riise Winde. Han boede i Aalborggården til sin død i 1831.

Kilde: Biografi om Jacob Kjellerup skrevet af N. K. Strøyberg i 1912

Jacob Kjellerup 1760-1831 er Aalborggårdens bedst kendte ejer. I 1813 blev han udnævnt til overkøbmand i Aalborg.

Aalborggården

Empirehjørnehuset fra 1807 var indgangsbygning og beboelseshus i den store Købmandsgård. Komplekset lå i Aalborg i Jomfru Ane Gade.

Læs mere