opener

Tobaksbutikken

Tobaksbutikken er fra 1800-tallet. I vinduet er udstillet cigarer, pakker med tobak, stabler af sovse og spundet pibetobak samt piber.

Tobaksbutikken med disk og hylder
Inventaret stammer fra Blacks Tobaksfabrik fra Hobro, nedlagt 1923. Åbnet i Den Gamle By 1933. På disken står et skæreapparat til afskæring af passende stykker rulletobak, der var beregnet til piberygning.

Rulletobak

Spunden tobak rulles i en lang pølse, der til slut formes til en cylinder. Den færdigpressede tobaksrulle brugtes ofte som svendeprøve for tobaksspinderen.

Tobakstørreladen

I gården bag tobaksbutikken ligger tobakstørreladen, der stammer fra omkring 1850. Laden anvendes til at tørre de friske tobaksblade i, inden de forarbejdes i tobaksspinderiet. Tørringstiden er på mellem tre og fire uger. Laden stammer fra Fredericia og er genopført i Den Gamle By i 1933.

Tobaksdyrkning

I anden halvdel af 1600tallet gjorde en gruppe franske huguenotter, der var på flugt fra religiøs forfølgelse, dyrkningen af tobak til deres hovederhverv i Fredericia. Tobakken var af rigtig god kvalitet. Også i større købstæder blev der dyrket tobak, bl.a. i København og Aarhus, men ikke i samme omfang og med samme økonomiske succes som i Fredericia og på Fyn. 

Tobakstørreladen
I Den Gamle By bliver der hængt friske tobaksblade op i Tobakstørreladen i september måned.
Tobaksbutikkens skilt med tobaksruller
Over vinduet til tobaksbutikken hænger tre forgyldte ruller, som er tobaksspinderens vartegn. Det er nemlig ikke kun garn, der spindes, men også tobak.

Bindingsværkshus fra Aarhus

Bygningen der rummer tobaksbutikken er opført i Århus omkring 1725 i et for 1700tallet karakteristisk prunkløst bindingsværk.
Til gården ses langs øverste stokværk en svalegang, som havde til formål at fungere som udvendigt gangareal og give adgang til bygningens rum på første sal. 

Bindingsværkshus fra Aarhus