Købmandsgårdens butik
Købmandsgårdens butik er indrettet som en typisk butik i 1864.

Butikkens inventar stammer fra Lagonis købmandsgård i Fåborg.
Købmandsgården
Købmandsgården var i 1864 stadig grundenheden i byens handel. Købmanden købte varer, som bønderne havde til overs, og solgte dem videre til Norge, England, Hamborg eller København. Omvendt købte han fremmede varer og solgte videre til byens borgere og oplandets bønder.
Disken og bagvæggens reol rummer skuffer til mel, krydderier, kaffe, te og lignende varer, der blev vejet af til kunden. Købmanden solgte vin og spirituosa,spegesild fra tønder og ris og gryn. Han både solgte og udlejede porcelæns- og fajancespisestel samt glas.
Bønderstuen
I bønderstuen ved siden af butikken kunne bønderne få varmen, en bid brød og en dram. Stuen fungerede som venteværelse for de mange, der skulle tale med købmanden om handel eller pengerådgivning.
Købmandens kontor
Her arbejdede købmanden med bogføring, pengeudlån og kontrakter. Provinsens store købmænd drev en alsidig virksomhed. De var anpartshavere i skibe, der bragte kolonialvarer som sukker, te og krydderivarer til Danmark. Samtidig drev de grovvareforretninger med opkøb og videresalg af bøndernes korn.
Se mere om Købmandfamiliens bolig og Købmandsgårdens prydhave og køkkenhave.


Købmandsgården
Købmandsgården blev opført som et stort bygningskompleks i Frederiksgade i Aarhus i 1723-25 af købmanden Hans Buchtrup.
Gården er opført i bindingsværk i to etager med fremspringende stokværk til gadesiden, som er karakteristiske for barokkens byggestil. Bolig og butik ligger i det tofløjede forhus.
