opener

Apoteket

Apotekeren skabte en eksotisk atmosfære omkring sig med mystiske medikamenter og fantasiskabte dyr. 

apotekets butik
Størstedelen af interiøret er fra Enhjørningens Apotek på Christianshavn. De farverige skuffer er med den originale bemaling i 1720’ernes tidlige rokokostil fra Ludvig Holbergs tid.

Officinet

Officinet er apotekets butik og hører hjemme på Ludvig Holbergs tid midt i 1700'årene. Det er det ældste og bedst bevarede af sin art i Danmark med hundredvis af genstande fra apoteker over hele landet.

Mumier og igler var lægemidler

Skabene og krukkerne indeholder de lægemidler, man i 1700-tallet mente, var helbredende. Her findes mumiepulver, der var et officielt anerkendt lægemiddel indtil 1772. Det skulle kunne kurere epilepsi, og et tysk medicinalfirma leverede mumiepulver frem til 1927. En anden krukke indeholdt igler, der blev brugt til åreladning, fordi man mente, at sygdom kunne suges ud.

Giftig medicin 

Mange af krukkerne indeholder også gift. Tidens opfattelse var nemlig, at ”med ondt skal ondt fordrives". Apotekets giftskab, der stammer fra Skanderborg Apotek, indeholdt fire slags arsenik. Det hvide, smagløse og sukkerlignende pulver var oldtidens og renæssancens klassiske mordgift. 

apotekets giftskab med et dødningehoved på
Giftskabet fra slutningen af 1700-tallet vidner om, at man var klar over faren for fejlmedicinering. På skabet står: ’Mange Døden fandt med Gift det bør du stadig mindes. Vær forsigtig Du med Gift som udi i Skabet findes.’”
apotekerens laboratotium
I apotekets laboratorium fremstilledes medicin af blomster, blade, rødder og stængler fra mere eller mindre giftige planter, der blev til pulvere og miksturer, når apotekeren stødte, sigtede, kogte og destillerede plantedelene.

Renæssancehus fra Aalborg

Apoteket ligger i en renæssancebygning fra Brødregyde i Aalborg. Bygningen fra 1571 er opført af købmanden Poul Pops som et fritliggende borgerhus.

Læs mere

Rennæsancehus fra Aalborg

Hussponsor

Apotekets hussponsor er Forskningsfonden under Aarhus Universitet