opener

De tyrkiske gæstearbejderes lejlighed

6 tyrkiske mænd bor sammen i en lille lejlighed i 1974. De tyrkiske mænd lever sparsommeligt og sender penge hjem til familien. Lejligheden formidler gæstearbejdernes historie.

2 tyrkiske mænd, der kom til Danmark for at arbejde.
Det var typisk unge mænd, der kom til Danmark for at arbejde. Ofte fulgtes mændene ad fra Tyrkiet, eller de flyttede ind hos gæstearbejdere de kendte hjemmefra. Modelfoto.

I 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne var der mangel på arbejdskraft i Danmark, og der kom mange gæstearbejdere for at arbejde i industrien. Det var overvejende yngre eller midaldrende mænd, som forlod deres familier for en periode, og fandt sammen i små lejligheder.

I en tre-værelses lejlighed i Den Gamle By bor seks tyrkiske gæstearbejdere, alle mænd. De lever sparsommeligt i Danmark og sender penge hjem til deres familier i Tyrkiet. Mændene arbejder på et jernstøberi, et par af dem er faglærte, resten er ufaglærte.

Hjemmet har ganske få møbler, primært sovesofaer, som beboerne bruger som senge om natten og sofa om dagen. De har købt møblerne brugt, og har stort set ingenting med fra hjemlandet.

Læs mere

Soverummet i den tyrkiske lejlighed
Lejligheden bærer præg af at være en midlertidig bolig. Mændene sover på drømmesenge og sovesofaer, og opbevarer deres tøj i kufferter. Modelfoto.
Madlavning i fælleskøkkenet i den tyrkiske lejlighed
Madlavning i fælleskøkkenet i de tyrkiske gæstearbejderes lejlighed. Modelfoto.

Hus fra Viborg

Lejligheden ligger i et hus fra Viborg sammen med 5 andre 1974-lejligheder og en frisør.

Lejlighederne havde toilet på bagtrappen, dørene stod åbne, og der var en stemning som i "Huset på Christianshavn," fortæller de tidligere beboere.