opener

Skoleinspektøren - Frøken Sneum

Frøken Bodil Sneum overskred samtidens grænser for den traditionelle kvinderolle. Hun giftede sig aldrig, uddannede sig og havde en flot karriere. Hun boede i sine forældres møbler, så lejligheden skuer tilbage mod hele 1900-tallet.

Bodil Sneums nære kollega Henry Dichmann fortæller om hende - 1.29 min

Politisk menneske

Frøken Sneum var ikke den usynlige, ugifte kvinde, men derimod et karriere-menneske. Hun var en nydelig, reserveret dame med aristokratisk ydre, der røg lange, tynde cerutter. 

Hun holdt tre aviser, var altid klar til at diskutere og interesserede sig levende for politik. 

Født og opvokset i Aarhus

Frøken Sneum blev født 23. november 1908 i Aarhus, hvor hun også tog mellemskoleeksamen, og hun blev student ved Aarhus Katedralskole i 1927. Efter et husholdningskursus på ”Den Suhrske Husmoderskole” i København, 1927-28, tog hun ”Den almindelige filosofiske prøve” på universitetet. I årene 1929-32 gik hun på lærerseminariet.

Frøken Bodil Sneum

Ekspert i ordblinde børn

Fra 1933 til 1953 arbejdede hun som lærer i Frederiksberg kommune. Hun tog i lange perioder til USA på studieophold for at lære om ordblinde børn.

Hun blev viceskoleinspektør i 1953 ved Thorvaldsenskolen på Frederiksberg og allerede året efter skoleinspektør ved Lollandsvejen skole i Frederiksberg kommune, hvor hun fortsatte, indtil hun gik på pension i 1978. 

Aktiv kulturel kvinde

I sit voksne liv boede frøken Sneum først på Frederiksberg i en årrække. Indtil sin død boede hun i Klampenborg. De første par år sammen med sin gamle mor. 

Frøken Sneum rejste kolossalt meget. Gerne med fragtskibe til Middelhavet. Den gang holdt lærere syv ugers sommerferie. Hun rejste ofte i seks uger, gerne alene. 

Hun holdt af klassisk musik og gik til koncerter, ofte med kolleger. Men hun havde ikke kørekort. "Hun elskede at lade sig hente i taxa. Hun lod chaufføren vente, mens hun gik ind og handlede," fortæller hendes ven gennem mange år, Henry Dichmann.

Tre gange var frøken Sneum forlovet, men hun giftede sig aldrig.

Klaveret af mærket Blüthner er fra slutningen af 1800-tallet eller begyndelsen af 1900-tallet. Det har været dyrt.
Lysekronen fra cirka 1920 er art nouveau.

Donerede komplet bolig

Bodil Sneum (1908-2004) voksede op i Aarhus. Hun var medlem af Den Gamle Bys Venner fra oprettelsen af foreningen i 1927. Da Den Gamle By fik testamenteret hendes indbo, var hendes venner og familie døde, og hun havde ingen efterkommere. 

Det var frøken Sneums ønske, at museet fortalte faderen Axel Sneums historie. Han var medlem af Folketinget, og i hendes bolig var et helt rum helliget faderens kontor, bøger og dokumenter. Også i lejligheden i Den Gamle By Axel Sneums kontor.

Tårnborg

Tårnborg er det store hjørnehus i det moderne bykvarter fra 1974. Her kan man blandt andet besøge tre lejligheder og en gynækologklinik. I stueetagen på hjørnet ligger konditoriet Cafè Bonnich.
Det statelige hjørnehus med tårn er en rekonstruktion af et eksisterende hus i Helsingør fra 1898.