opener

Den grønlandske studerende

Ved at indrette loftsværelser til en ung studerende fra Grønland kan Den Gamle By sætte fokus på en periode i dansk historie, hvor en stor del af de grønlandske uddannelsessøgende fik deres uddannelse i Danmark. 

Helenes studenterhybel er indrettet i et par loftsværelser i Huset i Havnegade.

Selv om antallet af grønlændere under uddannelse i Danmark var beskedent i forhold til antallet af danskere, så vil vi med vores grønlænderlejlighed kunne sætte ”danskheden” i relief samtidig med, at vi har mulighed for at gøre op med nogle klichéer og fordomme.

Denne lejlighed er indrettet som den unge studerende Helene Thiesens.

Helene er født i 1944 i Godthåb (Nuuk). Hun blev i juni 1951 sendt til Danmark som et led i et dansk projekt, der skulle skabe elite-skoleelever som rollemodeller i det grønlandske samfund. Målet var, at hun i Danmark skulle lære så godt dansk, at hun kunne tage en uddannelse bagefter. I Danmark kom Helene i pleje hos Ingrid og Ejner Greve, der var forstanderpar på Brønderup Ungdomsskole.

I september 1952 blev Helene og de andre børn sendt tilbage til Grønland. Ved mødet med sin familie opdagede hun, at hun havde mistet sit grønlandske sprog og ikke længere kunne tale med dem. Børnene fra projektet fik ikke lov til at komme hjem og bo, men blev samlet på et børnehjem i Nuuk med en dansk forstanderinde. Her boede Helene til 1960. På børnehjemmet skulle børnene tale dansk. I skolen gik de i en klasse for sig selv, og de gik ikke i klasse med de øvrige grønlandske børn i byen.

Helene tog derefter realeksamen i Nuuk i 1965. I vinteren 1967-1968 var hun på Ry højskole og uddannede sig derefter til børnehavepædagog på Aalborg Børnehaveseminarium. Lejligheden er indrettet som dengang Helene var ung studerende i Aalborg. 

Læs mere

Grønlandsk studerende med studiekammerat
Helene Thiesen med studiekammerat.
Helene Thisen 2015
I foråret 2015 deltog Helene meget aktivt i indretningen af værelserne.

Hus fra Viborg

Lejligheden ligger i et hus fra Viborg sammen med 5 andre 1974-lejligheder og en frisør.

Lejlighederne havde toilet på bagtrappen, dørene stod åbne, og der var en stemning som i "Huset på Christianshavn," fortæller de tidligere beboere.