opener

Den enlige mors lejlighed

Hjemmehjælperen Annalise  boede med sin søn Per i huset fra Viborg, og lejligheden er en rekonstruktion af deres hjem. Annalise prioriterede, at Per fik sit eget værelse, og sov selv i stuen. Per løb ind og ud hos naboerne og er "opvokset i hele huset."

Den enlige mors stue
Per husker sin mors stil som feminin og farverig.

I stuelejligheden til højre i huset fra Viborg boede i 1974 en enlig mor Annalise på 42 år med sin søn Per på 12 år, og det er deres hjem, vi formidler. 

Annalise var fraskilt og forsørgede sig selv og sønnen som hjemmehjælper. Tidligere havde hun arbejdet som tilskærer på en konfektionsstue og siden som ekspeditrice samme sted. Den lille familie havde bil; en Renault, som stod i en af garagerne i baggården.

Moren var glad for håndarbejde, hun broderede og syede tøj. Når hun skulle slappe af, læste hun ugeblade. Bagdøren stod altid ulåst og naboerne kom jævnligt til kaffeslabberas hos hinanden. Per sammenligner sammenholdet i huset med tv-serien Huset på Christianshavn. 

Per parkerede sin cykel uden for vinduet, og skulle det gå rigtig stærkt, hoppede han ud af vinduet, når han skulle ud og lege.

Fjernsynet i den enlige mors stue
Lørdag så Per og Annalise tipslørdag. Per var vild med fodbold. I fjernsynet kører fodboldklip fra 1974. VM-finalen, som Vesttyskland vandt 2-1 over Holland, og pokalfinalen mellem Vanløse og OB, som Vanløse vandt 5-2.
Privat foto af Per i hjemmet
Privat foto af Per i hjemmet. Han fortæller at fordøren aldrig var låst, og at der var et tæt sammenhold i huset.

Hus fra Viborg

Lejligheden ligger i et hus fra Viborg sammen med 5 andre 1974-lejligheder og en frisør.

Lejlighederne havde toilet på bagtrappen, dørene stod åbne, og der var en stemning som i "Huset på Christianshavn," fortæller de tidligere beboere.