opener

Blind mands lejlighed

Arbejds- og soveværelse

Indretningen baserer sig på en ugift mands beretning. Han er 35 år gammel i 1974, stærkt synshæmmet, på grænsen til blind.

Lejligheden virker ved første øjekast tom og meget stringent. Man skal derfor sætte sig i den blindes sted, når man går igennem entréen og ind i lejligheden. Det er vigtigt med ganglinjer mellem møblerne og meget stringent indretning, så beboeren kan finde rundt via sin hukommelse. 

Hjemmet har tilhørt Henning Eriksen. I 1974 arbejdede Henning som programmør på Gutenberghus i København. Det var en fuldtidsstilling, og Henning arbejdede på samme vilkår som seende. Gutenberghus havde kun en computer, og når der skulle køres test, arbejdede Henning og hans kolleger over, så de kunne teste uden for almindelig arbejdstid, hvor virksomheden ikke brugte computeren til almindelig drift.

Det betød, at Henning brugte meget tid på sit arbejde, og da han samtidigt var involveret i foreningslivet og dyrkede sport i sin fritid, var 1970erne med Hennings ord ikke en periode, hvor han kedede sig. Henning var aktiv i Dansk Blindesamfund, hvor han særligt engagerede sig i Blinde og svagsynedes interessegruppe for erhverv og uddannelse. Han dyrkede sport i Tandemklubben af 1971, hvor blinde og seende kørte faste ture en eller to gange om ugen med seende som piloter, og i Blinde og Svagsynedes Idrætsforening, hvor han var dyrkede gymnastik og atletik samt spillede goalball.

Henning lyttede meget til radio og lydbånd, når han var hjemme. Han havde lavet en aftale med en skleroseramt kvinde, som læste tidsskrifter ind for ham, som ikke kunne lånes på Statens Bibliotek og Trykkeri for Blinde.

Du kan læse mere om indretningen af lejligheden i dette blogindlæg. Det er skrevet af museumsinspektør Anna Wowk Vestergaard, der har stået for at indrette lejligheden i Den Gamle By. 

Anna Wowk Vestergaard har også skrevet om opbygningen af Henning Eriksens lejlighed i en artikel i Dansk Handicaphistorisk Tidsskrift. Artiklen kan hentes her: Om tankerne bag og opbygningen af Henning Eriksens lejlighed i Den Gamle Bys 1970´er kvarter (Word) 

Reolsystem
Indholdet i reolerne havde faste pladser, så Henning altid kunne finde de rette ting.
Tandberg båndafspiller
Henning lyttede meget til radio og lydbånd, når han var hjemme.
Bruser i køkkenet
Den lille lejlighed havde bad i køkkenet.
Handvask i køkkenet
Tandbørstning mv. måtte også foregå i køkkenet.

Læs mere om Hjørnehus fra Købehavn hvor Blind mands lejlighed er indrettet.