opener

Rahbeks Minimarked

I minimarkedet kan du købe slik og friskmalet kaffe. Se 1970'ernes emballager fra dengang brylcreme var hot, og en flaske kirsebærrom kostede 12 kroner og 65 øre.

Rahbeks Minimarked. Ekspedient ved disken.
Ekspedienten i kittel fra 1974 sælger slik og kaffe i minimarkedet.

Købmand Rahbek

Købmand Rahbek indrettede sin købmandsbutik i Gedved ved Horsens efter de mest moderne principper for selvbetjening i 1960-61. Han købte dybfryser og køledisk, indkøbsvogne og hylder med prisskilte på forkanten. Så klarede kunderne resten selv.  Få varer ekspederede købmand Rahbek dog stadig selv. En kaffemølle med tre forskellige kaffesorter, et stort anlæg med slik i forskellige glasbobler og en vin- og spiritusafdeling hørte ikke under selvbetjeningen.
I løbet af 1980'erne lukkede købmandsbutikken. Siden stod den lille butik urørt, indtil Den Gamle By overtog inventaret i 2007.  Her har vi indrettet det i en 56 m2 stor butik.

Fra købmandssvend til selvbetjening

Fra cirka 1950 til 1974 udviklede købmandsbutikkerne sig i rivende hast. Selvbetjening afløste købmandssvenden bag disken. Men også vareudvalget eksploderede. Bageren, kaffehandleren og ismejeristen fik nu konkurrence af købmændenes færdigpakkede og industriproducerede varer som dybfrost, mælk i kartoner, brød i poser og vakuumpakket kaffe.

Indkøbsturen skulle gå hurtigt

Indirekte vidner minimarkedet også om kvindernes indtog på arbejdsmarkedet i 1960’erne. De havde ikke længere tid til at besøge specialforretninger på indkøbsturen. Indkøbene skulle hurtigt overstås. I takt med køleskabets og fryserens udbredelse kunne man også opbevare maden i længere tid end tidligere. 

Cigaretautomat udenfor Rahbeks Minimarked
Uden for købmanden kunne man trække en pakke cigaretter til under en femmer.
Spiritus med 1974 priser
Butikkens udstillingsvarer har ingen stregkoder, for de kom først senere. Prisskilte fortæller hvad varerne koster.

Tårnborg

Tårnborg er det store hjørnehus i det moderne bykvarter fra 1974. Her kan man blandt andet besøge et konditori og en gynækologpraksis og tre lejligheder. I stueetagen ligger Rahbeks Minimarked.
Det statelige hjørnehus med tårn er en rekonstruktion af et eksisterende hus i Helsingør fra 1898.

Rahbeks Minimarked