opener

Fotoborgen

I Den Gamle By er Fotoborgen genskabt som facade og vinduesudstilling.

Fotoborgens butiksfacade
Fotoborgen er en genskabelse af en butiksfacade fra Tordenskjoldsgade i Aarhus, som den så ud i 1974. Butikken eksisterede fra 1961-2009. Ved lukningen hjemtog museet bl.a. det originale facadeskilt fra 1971 og forskellige effekter til vinduesudstillingen.

Butiksvindue

Fotoforretningernes butiksvinduer havde typisk et omfattende reklamemateriale fra de store producenter i branchen. Plakater, klistermærker og skilte fra Agfa, Kodak, Eumig, Rollei med flere var klemt ind på den sparsomme udstillingsplads. Det er et tidstypisk træk, at reklameplakaterne ofte havde letpåklædte kvinder som blikfang.
Fotoborgen er et eksempel på en mindre fotoforretning, hvor udbuddet ikke var helt så stort, som i de større butikker.
For at få et så korrekt udvalg af kameraer som muligt, har Danmarks Fotomuseum bidraget med datering samt leveret nogle af kameraerne. 

Fotoborgens vinduesudstilling
Fotoforretningerne var i 1960’erne og 1970’erne kendetegnet ved en overflod af varer: Kameraer, smalfilmere, diasprojektorer, filmfremvisere, stativer, splejseudstyr, mørkekammerudstyr, objektiver og elektronblitz.
Fotoborgen 1974
Fotoborgen i Trøjborg-kvarteret i Aarhus 1974.

Facade fra Randers

Udstillingsbygningens ydre er en rekonstruktion af en facade, der stammer fra biografen Kosmopalæet i Randers. Biografen blev opført i Brødregade i 1923, men er revet ned forlængst. Facaden er sat uden på Dansk Plakatmuseum og Kunstkammeret. Formålet er, at bygningen - der indvendigt er en moderne udstillingsbygning - nu passer ind i 1970’er-kvarteret. 

Facade fra Randers

Facaden er bygget af genbrugssten fra nedrevne bygninger, som oprindeligt er opført i samme periode.
I Den Gamle By pryder to butiksfacader bygningen: Bækgaards Rejsebureau og Fotoborgen.