opener

Byens Ost

Byens Ost
Byens Ost

Der blev langt fra kun solgt ost i osteforretningerne, kunderne kunne nemlig købe alt godt til ostebordet. Ofte var der både pølser, konserves, vin, kiks og meget mere. Hvilket nok også er grunden til at man ofte så oste og slagterforretningerne ligge side og side, som de også gør på museet.

Frem til 1960erne, havde mange vinduer i ostebutikker en særlig måde at nedkøle udstillingsvinduet og butikken; vand der løb ned af butikkens vinduer hele døgnet rundt. På den måde kunne man minimere at oste blev "svedige" i vinduet. Men med blandt andet den høj kalkindhold i vandet der kunne stoppe systemerne og ikke mindst kølediskens gennembrud, forsvandt flere og flere af denne type vinduer. Byens Ost i Bruunsgade 32, der er en af vores primære forlæg, havde allerede droppet vandet fra 1961. Derfor vil man ikke se de såkaldte "grædende vinduer" i ostebutikken.

I 1961 åbnede Grete butikken i Bruunsgade 32, som vi bruger som forlæg (se foto th). Før den havde hun en i Mårvangen fra 1956, og i 1975 flytter hun i meget større lokale, lige rundt om hjørnet, på Bruunsgade 54.

Byens Ost historisk foto
Byens Ost vinduesudstillingen
Byens Ost vinduesudstillingen
Byens Ost skilte
Byens Ost skilte
Nikkende ko
Nikkende ko i vinduet
Byends Ost vindue
Den nikkende ko er genskabt efter den originale ko som Grete købte til butikken i 1960erne


Hjørnehuset fra Ringsted historisk foto
Hjørnehus fra Ringsted

Hjørnehus fra Ringsted

Huset på hjørnet er en tilpasset rekonstruktion af en nu nedrevet etageejendom i Ringsted. Det oprindelige hus lå på hjørnet af Nørregade og Parkstræde fra slutningen af 1800-tallet til 1969. Fotos af det historiske hus dannede forlæg for rekonstruktionen.