Taktile rundvisninger for blinde børn og voksne
I Den Gamle Bys levende og sanselige miljø opleves fortiden i høj grad gennem smag, duft og høre- og følesansen.
Museet har hermed en særlig mulighed for at formidle historien for gæster, der er synshandicappede. I samarbejde med Dansk Blindesamfund har vi udviklet en række rundvisninger.

Besøg hos rige og fattige
I det beskedne hjem hos håndværkeren i 1800-tallet kan man åbne skuffer og skabe og røre ved køkkenting, tøj og legetøj. Herigennem får deltagerne en oplevelse af familiens hverdag i midten af 1800-tallet.
Man kan prøve at male kaffebønner i en kaffemølle med håndsving og karte uld. l købmandsgården er der tjenestefolk ude og inde. Pigen har brug for vand i køkkenet og tjansen med at pumpe vandet op fra brønden er måske noget for dig?
Måske byder hun på en smagsprøve og fortæller hvad familien i den store husholdning spiser. I købmandsbutikken fortæller svenden om butikken og varerne, og her kan man også røre, lugte og smage.

Mærk byen i 1927 og 1974
Oplev de nye tider i 1927, hvor benzintank, fortove og elektricitet præger bymiljøet. Her er en automobilforretning, en telefoncentral, isenkræmmerforretning, boghandel og et sæbehus. På turen fortæller de handlende inviterer om varer i butikkerne.
I 1974 er gadebelægningen af asfalt. Biler holder ved fortovskanten og knallerter og cykler langs husmuren. Facadernes automater lokker med bagerbrød, cigaretter og frække blade.
I Pouls Radio kan man sætte en plade på, høre musik og lugte det varme loddetin i værkstedet.

Rundtur i de historiske haver
Købstadens beboere dyrkede kål, krydderurter og grøntsager bag husene. Afgrøderne gav et vigtigt tilskud til kosten, og mange af de sorter, der gror i Den Gamle Bys haver, findes ikke andre steder.
En rundtur i de historiske haver spænder fra renæssancehaven i 1640, apotekerhaven i 1700-tallet, pryd- og nyttehaven i 1864 og til den praktiske have i 1920. I sæsonen høster vi æbler og laver kompot.
Efterår og syltetid-forløbet kan tilpasses voksne. Find det under forløb for børn og unge med særlige behov

Jul i Den Gamle By
Juletiden er særlig stemningsfuld i præsteenkens lune stue i Eilschous Boliger. Vær med til at male kaffebønner, karte uld og synge salmer. Enken fortæller om juletræet, som er ved at få stor udbredelse i mange danske hjem.
I køkkenet hos købmanden tilbereder tjenestepigerne julemaden ved støbejernskomfuret, og butikken dufter af alle de gode julevarer som kaffe, pølse, lakrids, sild og meget mere. Rundvisningen slutter med sang og dans omkring familiens juletræ.
Rundvisningen kan udvides med en times besøg i 1927-bydelen. Her har isenkræmmeren sin butik med madam blå, børster, barbergrej og mekanisk legetøj til børnene. Schous Sæbehus dufter af sæber og parfumer. Familien i Havbogadehuset byder på en småkage, og alle er velkomne omkring klaveret, når husmoren spiller julesange.

Sanseforløb for døv-blinde
På rundvisningen besøger gæsterne præsteenkens hjem og Købmandsgården fra 1864 og Schous Sæbehus fra 1927.
Her får du historien fortalt gennem praktiske aktiviteter og gennem lugtesansen og følesansen. I Købmandsgården og hos præsteenken får du smagsprøver på husets mad og drikke.
Denne rundvisning til døv-blinde er udviklet i samarbejde med døvehøjskolen Castbjerggård.

Information og bestil et forløb
Bestil dit forløb i Den Gamle Bys reception på telefon 86 12 31 88. Eller send en e-mail reception@dengamleby.dk
Kontakt os, hvis du er usikker på, om din gruppe eller enkelte personer kan deltage på grund af fysiske eller psykiske vanskeligheder. Vi forsøger altid at finde en løsning, så alle kan være med.
Antal deltagere og priser
Der er plads til maksimalt 10 personer inklusive ledsagere.
Hverdage i dagtimer: 750 kroner per time + entré til museet.
Aften, weekend og helligdage: 950 kroner per time + entré til museet.
Kontakt os, hvis du ønsker en rundvisning på mere end en time.