opener

Børn og unge med særlige behov

Tag på en spændende og sjov tidsrejse sammen med din klasse, din familie, dit bosted eller fritidsordning. Oplev hvordan børn og unge gik i skole, legede og arbejdede engang.

Dreng med særligt behov på skolebænken

Alle vores særlige forløb er udviklet, gennemprøvet og evalueret af lærere og elever fra  specialklasser og -skoler. Samarbejdet bygger bro mellem specialpædagogiske metoder og Den Gamle Bys museumspædagogik. Der er ikke alders- eller klassetrin på de enkelte forløb, da vores gæster kan vælge ud fra interesserer og funktionsniveau. På forløbene tager vi hensyn til den enkeltes egne erfaringer, viden, fantasi og dagsform. 

Bestil i god tid. Så I kan forberede jer på besøget og arbejde med den forberedelsespakke, vi sender til jer.


På besøg hos Tante Johanne i 1927

Tante Johanne inviterer jer indenfor i sin stue fra 1927. Hun har ikke børn selv, men er altid glad for selskab og en hjælpende hånd i huset. I kan gå med Tante på indkøb og løbe ærinder for byens boghandler og isenkræmmer. Og hvis vejret tillader det, kan Tante finde på at tage jer med på udflugt - ellers byder hun på en forfriskning derhjemme. Og så siger Tante, at hun kan trylle!! Kan det mon passe? Alt efter gæsternes alder og interesse er Tante altid med på en leg og højtlæsning af eventyr.

Forløb for børn med særlige behov

Deltagerne får mulighed for komme i kopi af dragt fra 1927, op til størrelse 168. Max. 8 elever og 3 ledsagere. Også for synshandicappede og kørestolsbrugere. Dog begrænset antal kørestole ad gangen. Fra påske til november.


Leg og bag med Tante Marie som i 1864

Tag på besøg hos Tante Marie og hjælp med at bage boller i hendes køkken. Mens dejen hæver, går tante med jer ud for at se Den Gamle By. I køber ind hos købmanden, og Tante leger med jer i en af byens haver. Mens bollerne bager, læser hun højt fra sin store eventyrbog. Det fine service kommer ud af skabet, og alle hjælper med at dække bord, så I kan spise de friskbagte boller.

Forløb for børn med særlige behov

I kommer ikke i historisk dragt.  Max. 10 elever. Også for synshandicappede, men ikke for kørestolsbrugere. Fra januar til november.


En dag som skomagerbarn

Prøv at leve en dag som børn gjorde for 150 år siden. Du får 1800-tals tøj på og arbejder, spiser og opfører dig, som børn gjorde dengang. Din dag som skomagerbarn starter om morgenen med rengøring i skomagerhjemmet. Senere skal du på arbejde i købmandsgården. Her skal I stable brænde, male kaffe, skure gryder, feje og pumpe vand. Dagen slutter med en mellemmad i skomagerhjemmet.

Prøv at arbejde i købmandsgården

I kan komme i kopi af en historisk dragt fra 1864. Max. 8 elever. Også for synshandicappede, men ikke for kørestolsbrugere. Forløbet findes også i variation for ældre elever. Ring og forhør jer. Fra maj til efterårsferien.

I får kasket og tørklæde på, og hvis vejret er godt, kan I have bare tæer. Max. 10 elever. Også for synshandicappede, men ikke for kørestolsbrugere. Fra påske til november.


I skole som i 1800-tallet

Kom ind i Den Gamle Bys skolestue og bliv undervist af den strenge lærer, som eleverne blev det for 150 år siden. Hvordan var det at sidde ved pultene, at have sin egen tavle at skrive på og blive hørt af læreren i læsning, skrivning og salmevers? Husk at rejse dig, når læreren kommer ind og tal aldrig med din sidekammerat i timen. Mon du kan undgå at komme i skammekrogen?

Børn med særlige behov i skole i 1800-tallet

I kommer i historisk 1800-tals dragt. Max. 12 elever. Også for synshandicappede, men ikke for kørestolsbrugere. Fra februar til november. 


Kom og bag en pandekage som i 1864

Madam Nielsen skal bage pandekager på sit brændekomfur, men hun mangler både æg, mælk, mel og smør. Gå med hende, når hun skal købe ind hos købmanden, og gå på besøg hos præsteenken. Hjælp madammen med indkøbene - og med at bytte sig til nogle af varerne. I kan bage jeres egen pandekage. Og mon Madam Nielsen kan vende pandekagerne i luften? Vi dækker bord med madammens fine stel, og alle spiser sammen. 

Børnene arbejder i Den Gamle Bys historiske køkken

I kommer ikke i historisk dragt. Max. 8 elever + ledsagere. Også for synshandicappede, men ikke for kørestolsbrugere. Fra påske til november. 

I kommer ikke i en historisk dragt. Max. 10 elever. Også for synshandicappede, men ikke for kørestolsbrugere. Fra påske til november.


Efterår og syltetid

I Den Gamle Bys haver vokser der frugt, bær og grønsager. Men det er ved at blive efterår, dagene er kortere, og det bliver koldere i vejret. Så nu er det tid til at høste og sylte. Gå med Madam Nielsen til købmandsgårdens have og find årstidens frugter. I hendes køkken laver I marmelade efter madammens gode gamle opskrift. Tag selv et par glas med, så I kan få en smagsprøve med hjem.

Forløb for børn med særlige behov

På julebesøg hos Tante Johanne i 1927

I Tante Johannes lille stue er juleforberedelserne i gang. Tante pynter op og køber ind. Kom og besøg hende og gå med i byen. Hos Isenkræmmeren står alt legetøjet, som man kan ønske sig i julegave. Hos Bageren køber I de dejligste julekager, som I tager med hjem. Mens I sidder om bordet med kager, julepynt og lys finder Tante en lille overraskelse frem.

Jul i Tante Johannes lille stue.

Julebagning med Madam Nielsen som i 1864

Kom og hjælp Madam Nielsen med juleforberedelserne! Sammen går I til købmandens butik og køber ind. Købmanden har byens største og flotteste træ! Se det før I bærer varerne hjem. I bager kager og laver pynt til Madammens lille træ. Få hende til at fortælle de gode gamle historier om jul og nisser. Nogen siger, at hun ved, hvor nisserne bor…!

Drenge rører i dej.


Det siger lærerne

"Vi ser elever, der sjældent taler og interagerer med kammerater. I Den Gamle By ændrer de pludselig personlighed, bliver aktive og kommer i dialog med andre."  Ingelise Kamronn, speciallærer Stensagerskolen, Aarhus

"Forandringen var essentiel. At gå nutiden til 1864 var en stor øjenåbner for børnene. Tøjet og skuespillet gjorde børnene stolte af deres dag og deres egen indsats. Kravene passede perfekt til børnene." Pernille Dam, speciallærer Broskolen, Korsør

"Den læring eleverne har haft af besøget i Den Gamle By har lagret sig bedre, end hvis de havde hørt om det samme i et klasselokale." Torben Lassen, speciallærer Langagerskolen, Aarhus

Information og bestiling

Bestil dit forløb i Den Gamle Bys reception. Ring på telefon +45 86 12 31 88. Eller send en e-mail undervisning@dengamleby.dk

Kontakt os hvis du er usikker på, om din gruppe eller enkelte personer kan deltage på grund af fysiske eller psykiske vanskeligheder. Vi forsøger altid at finde en model, hvor alle kan være med.

Priser og praktiske oplysninger

Forløbene varer 2 timer og koster 1100 kroner per gruppe inkl. undervisere/pædagoger + eventuelt entré for øvrige ledsagere Se mere her

Museumsundervisning for børn med særlige behov

Den Gamle By har siden 2011 arbejdet målrettet med undervisningstilbud for specialskoler og klasser. Resultatet er en lang række varierede specialforløb, der i dag giver elever i specialregi samme mulighed som andre for oplevelse og læring på museet. 

Den Gamle By har fra 2014 – 2016 medvirket på konsulentbasis i et landsdækkende samarbejde med seks andre museer i projekt ”Museumsundervisning for børn med særlige behov”. I forlængelse af udviklingsarbejdet er der udgivet en best practice publication med bl.a. udvalgte cases, anbefalinger og læringsteoretiske refleksioner.  

-Hent publikationen her PDF

>Den Gamle By holder også fødselsdagsforløb for børn med særlige behov. Læs mere her.

 >Se også Den Gamle Bys taktile rundvisninger for blinde børn og voksne.