opener

Tidsperiode: 2018

Baghusene fra Horsens: Kælderen

Det væghængte toilet gør rengøringen af gulvet nemmere.

Moderne hygiejne

I kælderen under Baghusene fra Horsens findes nogle af Den Gamle Bys nyeste publikumstoiletter. WC’et hænger på væggen med cisternen placeret skjult bag væggen. Konceptet fandtes allerede i 1960’erne, men er først blevet udbredt i nyere tid.

Så skyller vi

Økonomi og miljøhensyn har de senere år indtaget sin plads på toilettet. De fleste WC’er kan i dag transportere efterladenskaberne væk med mindre vand end tidligere.

I dag er der også meget fokus på hygiejne og sundhed. Flisegulvet er let at holde rent, håndklæderne er skiftet ud med automatiske håndtørrer for at undgå bakteriespredning. Af samme grund er sæbestykket skiftet ud med flydende håndsæbe.

Vidste du

At flere og flere får et WC, der overflødiggør toiletpapir? Såkaldte dusch-toiletter spuler bagdelen med tempereret vand og føntørrer den efterfølgende, mens man sidder på brættet.

At et moderne WC med lille og stort skyl kun bruger tre til seks liter vand? Et ældre kombinationstoilet bruger mindst ni liter vand, mens et højtskyllende WC bruger ca. 12 liter vand.

At vandhanerne på dette toilet, er skabt af danske VOLA og designet af Arne Jacobsen? Designet har modtaget meget hæder. Siden 1974 har det f.eks. været en del af samlingen på Museum of Modern Art, i New York.

Automatisk håndtørrer og flydende sæbe mindsker spredning af bakterier.
Et dusch-toilet med både vask og føn. Toilettet kan også klare toiletpapir, hvis man foretrækker det.
Foto: Geberit A/S.