opener

Peters Jul i Købmandsgården

Den Gamle By - Peters Jul i Købmandsgården
Tjenestepiger og karle har travlt med at gøre klar til jul. Du kan opleve Levende museum i Købmandsgården hele julen.

I julen indretter vi Købmandsgården som den bliver beskrevet i bogen Peters Jul fra 1866. Den danske juleklassiker over alle! 

Peters Jul fungerede i en årrække nærmest som facitliste for, hvordan man holdt en rigtig jul. Og selv om Peters Jul snart har 150 år på bagen, er den for mange stadig vejen til den rigtige jul.

Peters Jul er starten på julen som vi kender den i dag. Vi skal selv bage småkager, klippe julepynt og lave julegaver. Vi spiser risengrød og gås juleaften. Vi synger og danser om juletræ. 

Alt er beskrevet i bogen, og Købmandsgården følger teksten. Husets far har travlt med at klippe små papirflag til juletræet med sin saks. Julegaverne til Peter og hans søskende, gaven til den fattige legekammerat og meget mere, står fremme.

Peters Jul i Den Gamle By
Juletræet er pyntet i stuen.

Hele huset er gjort klar til jul

I spisestuen forbereder moderen julebordet. Familiens fineste sølvtøj er fundet frem og pudset. I værelserne er der gjort klar til at gæsterne kan få sig et bad inden julemiddagen. 

Samtidig med at bogen Peters Jul kom frem, fik børn en mere fremtrædende rolle i familien. Indtil midten af 1800-tallet var det de voksne familiemedlemmer, der gav gaver til børnene. Nu begyndte børnene også at give julegaver til familiens voksne. Ofte gaver de selv havde lavet. Det kunne være en pibesnor af perler til faderen, eller en trøster (nakkepølle) til familiens gamle bedstemor.

Peters Jul i Den Gamle By
Der er gjort klar på gæsteværelset til at gæsterne kan få et bad inden middagen.
Peters Jul i Den Gamle By
Tjenestepigen er i gang med at lave klejner. Du kan være heldig og blive tilbudt en smagsprøve.