opener
Udsnit af udstillingsplakaten, som billedkunstneren Thomas Kruse har tegnet. Udstillingen 'Under Regnbuen. Danske LGBT-plakater i 70 år' åbner 27. januar.

Hellere en glad røvpuler, end en sur homofil”, ”Lesbisk kamp er kvindekamp. Kvindekamp er lesbisk kamp”, ”Vi lever – vi findes”. 

Slagordene er mange, saftige og kraftige i den kamp for ligeværd og accept, som har fundet sted blandt lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner siden slutningen af 2. Verdenskrig. Den historie fortæller Dansk Plakatmuseum nu ud fra 120 plakater, der er ledsaget af forklaringer og kommentarer og suppleret af genstande fra miljøet.

Udstillingen åbner lørdag 27. januar og kan opleves til og med 3. juni 2018.

En lang historie, der begyndte i det skjulte
I 2018 er det 70 år siden, at Forbundet af 1948 så dagens lys. Det diskret formulerede navn kunne dække over en hvilken som helst bevægelse og var bevidst angivet så forblommet for ikke at komme til at støde nogen. Foreningen var nemlig Danmarks første sammenslutning af homo- og biseksuelle – et på daværende tidpunkt yderst kontroversielt område. Ifølge Gallup mente 61% af den danske befolkning dengang, at homoseksualitet var den værste eller næst værste forbrydelse i sammenligning med f.eks. mord og voldtægt.

Det siger sig selv, at Forbundet af 1948 til at begynde med ikke publicerede nogen plakater, der i deres natur er højtråbende og påtrængende. I stedet blev bladet ”Vennen” udgivet og udsendt i anonyme kuverter. Først med oprørsbevægelserne i 1968 begyndte også forbundet at spille med musklerne og de første plakater kommer på gaden i begyndelsen af 1970´erne.

En mangfoldig flok under regnbuen
Forbundet af 1948 ændrer navn til Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske – LBL – i 1982 og i 2009 bliver foreningen til LGBT Danmark og dækker således lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner.

Regnbuen som symbol har fulgt foreningen siden 1978. Her blev den taget i brug til at signalere mangfoldighed og rummelighed ved en parade i San Francisco. Derfor har regnbuen lagt navn til denne udstilling, der hylder de mange års kamp for respekt og ligestilling, og derfor optræder regnbuen i en lang række af de plakater, som foreningen har produceret gennem årene.

Om plakaten som medie
Leder af Dansk Plakatmuseum, Elsebeth Aasted Schanz, siger:

”Plakaten giver en stærk synlighed. Man får den lige i ansigtet med dens budskab. Måske er det et budskab, man egentlig ikke har lyst til at høre om. Men plakaten opsøger dig og ikke omvendt. 

Den hænger pludselig dér i gadebilledet og vil dig noget, hvad enten du vil eller ej. Det er det, der gør plakaten så stærk. Se nu bare på protestbevægelserne mod Donald Trump. Her er det også plakaten, der med sine slagord og sit billedsprog tages i brug i kampen. Således også med LGBT-plakaterne – de giver en synlighed, en offentlighed.

Som LGBT-person identificerer man sig med denne synlighed og føler, at man står frem i det åbne, at man ikke længere behøver at gemme sig i skabet. 

Åbenheden og synligheden er vigtig. Og så kan det godt være, plakaten kan virke provokerende. Måske får den endda nogle til at tænke mere nuanceret, til at ændre mening. Med sin direkthed er plakaten et middel – og nogle gange et stærkt våben”.

Plakatudstillingen er kurateret af akademisk medarbejder, cand.mag. Line Fogh Sørensen i Den Gamle By, og kunstneren Thomas Kruse har skabt udstillingens plakat.