opener

Om få år vil tyrkiske indvandrere kunne gå på opdagelse i deres tidlige danske historie. Det sker, når Den Gamle By indretter en lejlighed som tyrkiske mænd  kunne have boet i.Hermed vil Den Gamle By også vise, at tyrkiske gæstearbejdere og deres efterkommere hører til i Danmarks historie. Museet vil skabe et troværdigt billede af bykulturen i begyndelsen af 1970’erne, og her er gæstearbejdernes boligkultur en vigtig brik i den store historie. Boligen skal stå klar i 2013.

 

Gæstearbejdere på permanent visit

Danielle Guldmann Sekwati, der er mag. art. i etnografi og socialantropologi, har stået bag en undersøgelse af boligkulturen for tyrkiske indvandrere fra 1968 til 1974. Projektet er støttet af Kulturarvsstyrelsen og Bodil Christiane Kolding Sneums Fond.

Danielle Guldmann Sekwati har opsøgt det tyrkiske miljø i foreninger og klubber i hele Danmark og mødt stor interesse for at bidrage til projektet med fotos, beretninger og genstande.

De første tyrkiske gæstearbejdere kom til landet på et tidspunkt, hvor der var stor mangel på arbejdskraft i den danske industri. Og de kom for at tjene penge, som de kunne sende hjem til deres familier. Arbejdet, de udførte, var ofte hårdt, farligt og beskidt.

 

Altid plads til en overnattende gæst fra hjemlandet

Undersøgelsen af gæstearbejdernes boligkultur viser, at der ofte boede  mange mænd på begrænset plads i perioden, inden familierne sluttede sig til. Fordi gæstearbejdere skulle sende penge hjem, levede de så billigt som muligt i Danmark. Nogle boede på nedlagte skibe, i skurvogne og små lejligheder. 

”Ud fra de fotos jeg har samlet ind fremgår det, at værelserne ofte var enkelt indrettet. Sovesofaer, løse madrasser, et sofabord og kun få stole karakteriserer boligen. Men netop den fleksible indretning gjorde, at der altid var plads til en overnattende kammerat. Sammenholdet og hjælpsomheden var en naturlig del af mændenes hverdag i Danmark”, siger Danielle Guldmann Sekwati.

Køkkenet bestod typisk af en kogeplade i et hjørne, og som alternativ til køleskabet hængte beboerne en pose med madvarer udenfor, når de var koldt. På væggene hang plakater eller vægtæpper fra beboernes hjemland. Ellers var der ikke meget pynt eller underholdning. Kun for eksempel et spil backgammon og en transistorradio indstillet på en tyrkisksproget kanal.

 

Danskernes historie er også tyrkernes historie

Den Gamle Bys tyrkiske lejlighed skal tilbyde et nyt perspektiv på dansk historie for nydanske besøgende. Tyrkerne var et nyt element i byerne, og for at afspejle sammensætningen af befolkningen, vil Den Gamle By fortælle historien om de første tyrkiske gæstearbejdere.

”Jeg ved fra museumskollegaer i Holland og Norge, at indvandrere har stort behov for at føle sig som en del af det nye hjemlands historie. Og her er der indrettet blandt andet en pakistansk lejlighed og en mulukkisk lejlighed. Vores undersøgelse viser, at det også gælder de nye danskere i 1970’erne. Derfor håber jeg, at den tyrkiske lejlighed i Den Gamle By vil være med til at styrke indvandreres fornemmelsen af at høre til i dansk historie”, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.

Udover den tyrkiske lejlighed skal der  blandt andet indrettes lejligheder til en jødisk beboer, en grønlandsk studerende, et bofællesskab, en enlig mor og en ung hippie.