opener
Erik Orholt (tv.) og Leif Petersen er blandt de radiomekanikere, som du kan møde i to weekender.

Velkommen til to temaweekender den 22.-23. og 29.-30. september 2018. Båndoptagerens historie er en del af Den Gamle Bys 1968-festival.

At optage lyd og billede er i dag noget alle gør med deres smartphone. Men de færreste tænker på, hvor revolutionerende det var, da båndoptageren blev allemandseje, så man kunne fange og gemme lyd – og senere også levende billeder med videobåndoptageren. 

Det var alt lige fra private optagelser af fester, ferier og hverdagsliv til optagelser af radio- og tv-programmer, som man nu kunne gemme og genhøre eller se igen og igen. 

Mange unge sad i 1960’erne på værelset med spolebåndoptageren og optog musiknumre fra Jørgen Mylius’ musikprogrammer – og blev måske irriterede over, at han snakkede ind over sangene. Det var også epokegørende, da man i 1970’erne med en videobåndoptager kunne optage lørdagsunderholdningen og vente med at se den, til man havde tid! 

Udstilling viser udviklingen fra trådbåndoptagere til smartphones

Der er garanti for masser nostalgi, når Den Gamle Bys Radiolauget viser en kavalkade af båndoptagere fra ca. 1900 til i dag. Eksperterne står klar til at fortælle om, hvordan båndoptageren har udviklet sig gennem tiden. 

Se blandt andet nogle af de gamle trådbåndoptagere, der var forløbere for spolebåndoptagere og kassettebåndoptagere, og følg udviklingen inden for videobåndoptagere og videokameraer. Dertil kommer mikrofoner, diktafoner, telefonsvarere, videoovervågning og meget mere. 

På udstillingen føres udviklingen helt frem til nutidens digitale optagemedier via CD- og DVD-brændere til harddiskoptagere, memory cards og apps. Her kan man komme helt tæt på forskellige typer af tonehoveder og få en snak med eksperterne om teknikken bag. 

Lagring på metaltråd er grundlag for moderne teknologi

Båndoptagerens teknologi bygger på telegrafonen, som den danske opfinder Valdemar Poulsen stod bag. Han opdagede nemlig, at man kunne optage, lagre og afspille lyd på en metaltråd ved hjælp af elektromagnetisme. Opdagelsen blev grundlaget for ikke blot båndoptageren, men også lagring i digitale medier som f. eks. computerdisketter og betalingskort med magnetstribe. 

Båndoptagerens revival

”Selvom de gængse optagemedier i dag er digitale, ser man især blandt de yngre generationer en fornyet interesse for båndoptageren”, fortæller museumsinspektør Lisbeth Skjernov. Hun er derfor glad for, at Den Gamle By med udgangspunkt i radio/tv-butikken Pouls Radio i museets 1974-kvarter nu kan være med til at sætte den fornyede interesse for båndoptagere i et historisk perspektiv: 

”De analoge mediers revival har betydet, at båndoptageren igen er aktuel. Først så vi vinylpladernes genkomst, men senest er helt unge musikere begyndt at udgive ny musik på kassettebånd – og hvem skulle have troet det for bare få år siden?”, spørger hun.

Det er de frivillige entusiaster i Den Gamle Bys Radiolaug, der viser masser af apparater frem og fortæller om udviklingen fra de tidligste trådbåndoptagere til gennembruddet med spole- og kassettebåndoptagere og videobåndoptagere. 

Det sker 22.-23. og 29.-30. i Bendtsens Pakhus ved Torvet

▪ Udstilling med kavalkade af båndoptagere og andre optagemedier 

▪ Foredrag lørdag og søndag kl. 13, hvor Den Gamle Bys Radiolaug fortæller om båndoptagerens historie.

Hele arrangementet er gratis, når entréen til Den Gamle By er betalt.Kontakt 

Museumsinspektør Lisbeth Skjernov 

Mobil 41 85 07 59

Mail: lsk@dengamleby.dk  

Det kan du se på udstillingen

49 spolebåndoptagere, 35 kassettebåndoptagere, 15 videobåndoptagere, 1 pladeskærer, 9 trådbåndoptagere, 12 diktafoner, 10 videokameraer og videoovervågningskameraer.

3 harddiskoptagere, 2 minidisk-optagere, 1 Datbåndoptager, 25-30 foto- kameraer, 9-12 smalfilmsoptagere, 6-8 telefonsvarere, 1-2 smartphones.