opener
Journalisten Dorte Søholm har samlet en række fortællinger om Aarhus i bogen Made in Aarhus.

Torsdag 3. november udkommer en ny bog, ”Made in Aarhus”. Den fortæller om begivenheder, påfund og tendenser, som har sat Aarhus på danmarks- og måske verdenskortet i nyere tid - blandt andet Kaospiloter, kvinderock og Karolinekøer

Den lille smilende OOA-sol, den chokoladeovertrukne Magnum-is, føtex-kædens selvbetjeningsbutikker og den landsdækkende havefest, Grøn Koncert. Alle fænomener, som sammen med kvinderock-gruppen Shit & Chanel, KaosPilotuddannelsen og Koen Karoline har det til fælles, at de er opstået i Danmarks næststørste by, Aarhus. 

Gennem næsten fem år har journalisten Dorte Søholm for Den Gamle By samlet viden og interviewet vidner, som var med, da fænomenerne opstod. Nu præsenteres en buket historier, som på en ny måde og underholdende måde fortæller kulturhistorie og tegner et portræt af hverdagslivet i Danmark i epoken fra 1960 og op til i dag. 

”Ideen til fortællingerne opstod, da Den Gamle By fik ansvaret for Aarhus historie. Jeg var fokuseret på nyere fortællinger fra byen og stødte flere steder på den fejlopfattelse, at det kendte Atomkraft Nej tak-logo var opfundet i København. 

Det sagde mig, at der var behov for at samle de mange positive historier, som er opstået i Aarhus, i en ny slags byhistorie”, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.

”Made in Aarhus” dykker ned i stærke vækstmiljøer og undersøger hvad, det var, der skabte grobund for ideer, som fik udbredelse langt ud over bygrænsen. 

”Made in Aarhus” giver forklaringen på, hvorfor det lige var i et øvelokale i Aarhus, at et af Danmarkshistoriens populæreste pop-bands udviklede deres iørefaldende sange, hvordan et par rødternede køkkengardiner i Højbjerg blev til Karolinekoen, et af dansk erhvervslivs mest succesrige eksport-brands. Desuden kaster ”Made in Aarhus” lys over hvem, der fik ideen til den lille venlige nej-tak-sol, som atomkraftmodstandere over hele verden har taget til sig. 

Kort sagt: ”Made in Aarhus” – alt det, du ikke vidste om Aarhus og byens kreative iværksættere.

Bogen er Den Gamle Bys første bidrag til Kulturbyåret og udgives af Aarhus Universitetsforlag i samarbejde med Den Gamle By.

"Made in Aarhus" er finansieret af Den Gamle By med støtte fra Vilhelm Kiers Fond, Julius Christian Gårdbo og hustru Ketty Laura Gårdbos Fond, Den Faberske Fond og Aarhuus Stiftstidendes Fond.

Bogens 29 kapitler: 

ARNBITTER

ATOMKRAFT? NEJ TAK

BAZAR VEST

CAFÈ KØLBERT

CULT

DEN NYE DEN GAMLE BY

EMMERYS

FEEDBACK

FØTEX

GAFFA

GENBRUGSBUTIKKERNE

GRØN KONCERT

HJERTEKLAPPEN

JUL I GAMMELBY

KAOSPILOTERNE

KOEN KAROLINE

KVINDEMUSEET

MAGNUM

MALMROS-FILM

MICHAEL LEARNS TO ROCK

PITABRØDET

PLAKATMUSEET

SABAE

SHIT & CHANEL

SKJOLDHØJPARKEN

STJERNEATLETIKKEN

SØSTRENE GRENE

AARHUSARKITEKTERNE

AARHUSHISTORIERNE