opener
1968 var ikke blot et år præget af flippet adfærd, psykedelisk musik og blomster i håret. Det mytiske år var også præget af Vietnamkrigen, der var usædvanlig blodig. Udsnit af plakat fra udstillingen.

Til lyden af psykedelisk beatmusik brød 1968 løs ledsaget af slagord som ”Vær realist, kræv det umulige”, ”Medbestemmelse nu”, ”Bryd professorvældet”. Så var grunden lagt for alt det, der skulle komme. 

Den historie fortæller Dansk Plakatmuseum nu i udstillingen ’1968. Plakater fra et oprør’. Med 124 plakater som katalysator sættes 1968 og det efterfølgende 10-år under lup. Blandt emnerne er studenteroprørene i Europa, den seksuelle frigørelse, Rødstrømpernes kamp, krige, politiske drab, happenings og et frodigt musikmiljø.

Herskende normer blev udfordret
1968 er et årstal, men i endnu højere grad et begreb med en nærmest mytisk karakter. Det var et oprør og et opgør, der forkastede de herskende normer og rammer og alt, hvad der var borgerligt. Der blev lagt afstand til det eksisterende samfund med dets institutioner og regler og familiestrukturer. 

I stedet var man optaget af alternative livsformer, selvrealisering, fred i verden, livsnydelse, naturens kraft og muligheder samt alternative spirituelle og religiøse retninger. Det blev udtrykt i spraglet tøj, langt hår, bare fødder og ved at indtage euforiserende stoffer og oprette kollektive boformer, ø-lejre og festivaler.

Forestillingerne om 1968 er for unuancerede
Det er leder af Dansk Plakatmuseum, Elsebeth Aasted Schanz, der står bag udstillingen. Hun er optaget af at få nuanceret eftertidens tanker om året 1968.

”1968 var meget andet og mere end festlige farver, flippet adfærd, psykedelisk musik og blomster i håret. Det var også en hård tid med stærke og håndfaste ideologier, hvor mange kom under et pres, de ikke kunne håndtere. Og så var det en tid, hvor verden var præget af krige, revolutioner, konflikter og politiske mord”, siger Elsebeth Aasted Schanz.

At 1968 var et voldsomt blodigt og voldeligt år vidner bl.a. periodens mest ikoniske pressefoto om. Det er taget af Eddie Adams under Tet-offensiven i Vietnam. Plakatkunstneren Gitte Kath har valgt at bruge netop dette foto på udstillingens plakat. 

Pressefoto med et voldsomt motiv snyder
”Folk tror på fotos”, sagde fotografen om billedet, ”men også fotografier lyver, de er kun den halve sandhed. Generalen på billedet dræbte en Viet Cong – jeg dræbte generalen med mit kamera”. 

Hvad billedet ikke viser er nemlig, at Viet Cong’en var leder af en dødspatrulje, og at han blev arresteret ved en massegrav med henrettede politiofficerer efter selv at have henrettet kone, seks børn og moren til en politiofficer. Billedet er altså ikke så entydigt, som man først tror. På samme måde med 1968. Sandheden om perioden er langt fra entydig.

Udstillingen ’1968. Plakater fra et oprør’ åbner for publikum lørdag den 23. juni og kan opleves året ud. 

Katalog til udstillingen
Man kan købe et velillustreret katalog for kun 20 kr. i Dansk Plakatmuseums web-shop eller i Den Gamle Bys museumsbutik.