opener
Fra 28. marts åbner udstillingen 'Fra Dronningens Garderobe'. I Møntmestergården og Gallerierne vises for første gang uden for hovedstadsområdet en stor samling af regentens gallakjoler, rejsetøj, hverdagstøj og hatte.

Den Gamle By har fået Hendes Majestæt Dronningens særlige tilladelse til at låne og udstille et større udsnit af Dronningens garderobe gennem tiden. Udstillingen er realiseret via en donation fra Annie og Otto Johannes Detlefs’ Fonde.

Dronningen er protektor for – og en jævnlig gæst i - Den Gamle By, og det er første gang en sådan udstilling kan opleves uden for hovedstadsområdet.

Fra Dronningens Garderobe viser en stor variation af kjoler, hatte, dagligt tøj, festtøj mv. fra 1940’erne til i dag. I alt 37 kjoler og dragter, 42 hatte samt sko, dukkevogn, cykel, kufferter og skolebøger. Med afsæt i tøjet vises forskellige sider af Dronningens liv, hverdag og officielle pligter.

”Den Gamle By har en af Danmarks største samlinger af dragter og tekstiler, og det har længe været en drøm at få lov til at vise spændende dragteksempler fra Dronningens garderobe” siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.
”Vi er glade for med udstillingen at give det vestdanske publikum mulighed for denne ekstraordinære dragthistoriske oplevelse”.

Gallakjoler i fornemme omgivelser
Udstillingen er den største særudstilling nogensinde i Den Gamle By, og den omfatter både Møntmestergårdens prægtige stueetage og Gallerierne bag Møntmestergården.

I Møntmestergården kan man opleve roberne, tøj fra livets højtider og de historier, der knytter sig til anledningen og tiden. Møntmestergårdens farverige 1700-tals interiører danner en flot baggrund for disse dragter.

Dronningens modige og ofte humoristiske tilgang til livet og tøjet kommer til udtryk i Gallerierne. Her er hatte, der for første gang udstilles samlet, rejsetøjet og ’arbejdstøjet’ fra for eksempel tv-transmissioner af nytårstalen.

Dronningens sikre sans for stil og stoffer
Den Gamle Bys dragtekspert siden 1997, museumsinspektør Tove Engelhardt Mathiassen, har arbejdet med udstillingen siden sommeren 2015. 

Hun fortæller, at det har været specielt interessant at fordybe sig i Dronningens eksperimenterende og kreative tilgang til garderoben. 

”Dronningen har en sikker sans for at finde interessante stoffer til kjoler og dragter. Majestæten sørger for, at dragterne bliver gemt, og derefter kan tøjet genopstå i nye, fascinerende kreationer. Dronningen er stor ynder af genbrug”, siger Tove Engelhardt Mathiassen.

Udstillingen kan ses til og med 9. september 2018.

Press release in english