opener
Fotos fra nedtagningen af huset i Hjørring. Både udvendigt og indvendigt tømrer- og snedkerværk nedtages omhyggeligt inden murværket deles i store sektioner og køres væk på en blokvogn.

Den Gamle Bys erfarne murerformand har aldrig prøvet det før. Kranføreren har heller aldrig prøvet det før. Og projektchefen er også helt blank, for ingen har nogensinde prøvet at genopføre et murstenshus i tre etager som byggesæt. Men nu sker det (forhåbentlig). Vejret har drillet, men med tøvejret kan kran og blokvogn nu mødes på byggepladsen.

Onsdag morgen ankommer en kæmpe blokvogn med det første element fra et hus, Den Gamle By har hentet i Hjørring. Huset blev taget ned i 2008.
En flok af håndværkere, bygningsarkæologer og teknikere vil sammen med kranføreren begynde genopførelsen af det tre-etagers høje hus. Hermed løfter det allerførste hus sig på den store byggeplads, der skal blive til Havnegade-kvarteret i den moderne bydel.
Syv forskellige bygninger bliver genopført her i en lukket karré. I løbet af de kommende 3-4 år indrettes bl.a. lejligheder, butikker, jazzværtshus, aviskiosk og konditori.

Program for dagen
7.45-8.00 Det første element bliver hejst fra vogn til fundament
9.30-10.30 Første element er anbragt og der holdes pause, så fotografer og journalister kan komme på stilladset og lave interview og nærbilleder.

Alle skal være iført sikkerhedshjelm på stilladset.

Sådan blev huset skilt ad
Da huset blev skilt ad, blev ydermurene delt i sektioner på op til 4 meters længde, og hver del blev stabiliseret med plader på begge sider og skinner. Herefter kunne en kæmpekran løfte hver del på en blokvogn.
Ved at genopføre huse på denne måde, sikrer Den Gamle By en høj grad af autenticitet i bygningen. Og når museets gæster kigger på huset, vil de se patina, småskader, indridsede navne, og mørtel og fuger vil være samme sted, som da huset stod på roden.

Læs mere om Hjørring-huset