opener

Den Gamle By har modtaget en donation på 50.000 kr. til at undersøge hvordan grønlandske studerende boede og levede i Danmark i 1970’erne. Det er Elly og Aage W. Jensens Fond, der står bag donationen.
Projektet indgår i Den Gamle Bys arbejde med at skabe et bykvarter, som det kunne se ud i 1974 med bygninger, boliger, butikker og forskellige erhverv. Og måske kunne den grønlandske studerende bo i en et-værelses i tagetagen. Men hvad havde de grønlandske studerende typisk af møbler, hvilken musik hørte de, hvad var der på væggene og hvad var der i køleskabet? At få svar på disse spørgsmål kræver nøjere undersøgelser og kontakt med grønlændere, der opholdt sig i Danmark i den periode.

Inspirationen kom fra Wales
Ideen til den grønlandske lejlighed opstod under et besøg på Wales nationalmuseum St. Fagans i Cardiff.
”Her var der en hel afdeling, der viste hvor sammensat befolkningen i Wales er, fortæller museumsdirektør Thomas Bloch Ravn. Og så var det pludseligt at min kone prikkede til mig og sagde, at vi i Den Gamle By skulle have en lejlighed for en grønlandsk studerende”.
”Og hvor svært kan det være? Vi havde i forvejen talt om en jødisk lejlighed og en tyrkisk lejlighed. Men en grønlandsk studerende lå jo lige for”.

Væk fra fokus på socialt udsatte og trommedans
I begyndelsen af 1970’erne boede ca. 15 procent af Grønlands befolkning over 14 år i Danmark – mange af dem for at uddanne sig. Men ingen danske museer viser, hvordan netop denne gruppe levede og boede, og interessen har især samlet sig om de socialt udsatte grupper eller det traditionelle grønland med tupilakker og trommedans.
Grønland havde i begyndelsen af 1970’erne kun ganske få muligheder for videregående uddannelser, så 30 procent af alle Grønlands uddannelsessøgende fik deres uddannelse i Danmark. Og denne gruppe, der kom til Danmark for at læse til for eksempel lærer eller sygeplejerske har også en historie, som er værd at fortælle.

Den Gamle By vil gerne i kontakt med grønlændere
Den Gamle By ønsker at gennemføre projektet i samarbejde med Grønlands Nationalmuseum, idet museets indledende undersøgelser har vist, at hovedparten af de grønlændere, som fik deres uddannelse i Danmark, er vendt tilbage til Grønland. En lokal samarbejdspartner vil derfor forbedre mulighederne for at skaffe informanter og indlede et samarbejde om projektet.