opener
Denne smukke broche er designet af Nanna og Jørgen Ditzel for Anton Michelsen i 1953. Den er 6 x 3,2 cm og vejer 17 gram. Fra 8. februar kan du se smykket sammen med 1000 andre danske mesterværker inden for design- og sølvsmedekunst.

Tirsdag 7. februar 2017 gæster H.K.H. Kronprinsessen Den Gamle By og forestår den officielle åbning af en ny permanent udstilling, Smykkeskrinet. Udstillingen kan ses i et nyt underjordisk galleri i det nye afsnit af Den Gamle By.

Det er en usædvanlig velbevaret og repræsentativ samling danske smykker fra hele 1900-tallet, der er kommet på danske hænder og som nu udstilles. 

Samlingen er skabt gennem 40 år af ægteparret Marion og Jörg Schwandt fra Berlin. 

En donation fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har gjort det muligt for Den Gamle By at erhverve samlingen og opbygge det nye museum. Samtidig med, at Smykkeskrinet åbner, udgives et større bogværk, der vil blive en slags håndbog om smykker, designere og sølvsmede i 1900-tallet. 

Om smykkesamlingen

Samlingen omfatter 1000 smykker, hovedsagelig i sølv, men også enkelte guldsmykker. Det har været målet for ægteparret at skabe et overblik over de strømninger i det 20. århundredes smykkekunst, som er særligt danske. Det vil sige det enkle, det funktionelle, og med fokus på lys og refleksion. 

Ifølge de eksperter, som Den Gamle By har konsulteret, er samlingen ”helt enestående i såvel Danmark som i udlandet”.

Danske smykkedesignere

Alle de kendte smykkedesignere og sølvsmede er repræsenteret med mesterværker i samlingen. Det gælder for eksempel Mogens Ballin, Thorvald Bindesbøll, Kay Bojesen, Marie Christiansen, Nanna Ditzel, Bent Exner, Kay Bojesen, Torun Bülow-Hübe, Bent Gabrielsen, Karl Gustav Hansen, Kastor Hansen, Bent Knudsen, Henning Koppel, Uwe Helmuth Moltke, Evald Nielsen, Svend Weihrauch og selvfølgelig Georg Jensen.

Et smukt smykkeskrin under jorden

Gennem den seneste tid har museumsfolk i Den Gamle By arbejdet intenst med at indrette et passende smykkeskrin til klenodierne. I tilknytning til museets Kunstkammer er der bygget et selvstændigt rum på 70 kvadratmeter. Her er der plads til de 1000 smykker.

”De besøgende, der kommer for at opleve Den Gamle By Classic, kan nu også - som en slags sidegevinst - få mulighed for at opleve Smykkeskrinet. Og jeg er overbevist om, at de smykkeinteresserede nok skal finde vejen til denne betagende samling af dansk smykkekunst”, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.

Fakta om smykkesamlingen

▪ Samlingen omfatter 1000 smykker, hovedsagelig i sølv, men også enkelte guldsmykker. 

▪ Smykkerne skaber et repræsentativt overblik over de strømninger i det 20. århundredes smykkedesign, som er særligt danske. Det vil sige det enkle, det funktionelle og med fokus på lys og refleksion. 

▪ Mange danske smykkedesignere og sølvsmede er repræsenteret i samlingen. Det gælder for eksempel Thorvald Bindesbøll, Kay Bojesen, Marie Christiansen, Nanna Ditzel, Georg Jensen og Bent Exner. 

▪ Smykkerne er af meget høj kvalitet og alle er intakte. Ifølge de eksperter, som Den Gamle By har konsulteret, findes der ikke en 1900-tals samling af danske smykker, der kan måle sig med denne. Hverken i Danmark eller i udlandet.

▪ En donation på i alt 14.365.000 kr. til Den Gamle By fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har givet mulighed for at sikre den enestående samling af dansk smykkekunst på danske hænder og åbne en permanent udstilling i Den Gamle By. 

Sådan kom samlingen til Den Gamle By

Museumsdirektør Thomas Bloch Ravn fortæller: 

”I november 2011 fik vi et praj om, at det måske ville være muligt at erhverve en fornem samling af dansk smykkekunst. En samling, hvis lige det ikke ville være muligt at genskabe – hverken med uanede mængder af såvel tid som penge. Henvendelsen kom fra en kender på området, som mente, at samlingen ville passe godt sammen med Den Gamle Bys gode, omend ikke så kendte samlinger inden for den finere danske kunstindustri.

En sådan henvendelse var jo svær at sidde overhørig, så vi tog kontakt til Marion og Jörg Schwandt, som besøgte Den Gamle By og så museets Kunstkammer, og vi fandt hurtigt ud af, at vi skulle snakke mere sammen. Den Gamle By kontaktede en ekspert, som sammen med museets inspektør på området, Jens Ingvordsen, tog til Berlin for at se nærmere på sagerne. De havde nogle vidunderlige dage sammen med Marion og Jörg Schwandt, hvor de gik den omfattende samling grundigt igennem - og deres begejstring ville nærmest ingen ende tage”.

Om ægteparret Marion og Jörg Schwandt og interessen for smykker

Jörg Schwandt har siden 1980 udgivet bøger og artikler om kunsthåndværk, og i 1987 publicerede han en omfattende artikel om det 20. århundredes danske sølv i det anerkendte tyske tidsskrift Weltkunst. Jörg Schwandt var også ankermanden bag den store udstilling fra 1998 om Svend Weihrauch, som han kalder ”Danmarks vigtigste funktionalistiske sølvsmed”. Udstillingen blev vist i Kolding, Köln og Leipzig. 

Museumsinspektør Jens Ingvordsen fortæller om besøget hos ægteparret i Berlin: 

”Jeg har aldrig mødt nogen så vidende om dansk smykkekunst, som ægteparret Schwandt. De har en fortælling om hvert smykke, hver sølvsmed, hvert værksted og hver designer. Ikke nok med det. På baggrund af smykkerne er de i stand til at fortolke hele den danske kunstindustri siden år 1900. Deres historier om det enkelte sølvsmykke, dets design, dets mening og tolkning er ganske enkel fænomenal”. 

Ægteparret er i mere end 40 år kommet meget i Danmark, og de taler begge et udmærket dansk. Marion Schwandt er uddannet pædagog med speciale i kunstundervisning, og Jörg Schwandt er magister i litteraturvidenskab. Siden 1987 har Jörg Schwandt drevet et galleri for dansk sølv i Berlin. 

Jörg Schwandt fortæller om samlingen:

”Ved et kritisk udvalg har vi nu skabt en samling med fokus på det karakteristiske for dansk smykkekunst, nemlig det dagligdags og enkle samt beskedenheden i materialevalget. Det var derfor naturligt at begrænse samlingen til arbejder i sølv med anvendelse af smykkesten og dermed se bort fra de mere eksklusive og prangende juvelersmykker i guld og ædelsten. Vi har dog inkluderet 25 arbejder i guld, hvor formsproget og brug af smykkesten svarer til det, sølvsmykkerne repræsenterer”.

Ægteparret Schwandt siger om overdragelsen til Den Gamle By:

”Det har altid været vores håb, at den samling, som vi i mange år har lagt vores hjerteblod i, skulle komme ”hjem” til Danmark og her blive udstillet på et museum, hvor mange mennesker har mulighed for at glædes over den”.

Henvendelse til ægteparret Schwandt og Den Gamle By bedes rettet til presseansvarlig Merete Pallesen, som vil videreformidle kontakten. 

Telefon 41850720 eller mpa@dengamleby.dk

Information til pressen

Pressen er velkommen til åbningen af Smykkeskrinet tirsdag 7. februar. Der vil være briefing klokken 13.15. Det officielle åbningsarrangement begynder klokken 14.00. Der er begrænset plads i selve udstillingen, så der kan blive tale om, at vi fordeler pladserne efter tilmeldingsfristen.

Tilmelding skal ske per mail til presseansvarlig Merete Pallesen senest 6. februar klokken 12.
Mail: mpa@dengamleby.dk

Detaljeret program for pressen vil blive oplyst ved tilmelding.

Pressefotos til download må bruges i forbindelse med omtale af Smykkeskrinet i Den Gamle By. Billederne skal krediteres Henrik Bjerg.

Billedet: Broche designet af Nanna og Jørgen Ditzel for Anton Michelsen i 1953.

Se flere billeder af smykker i Smykkeskrinet