opener
Fra venstre ses juleskeer fra 1910, 1921, 1931, 1948, 1950, 1964, 1975, 1980, 1996, 2000.

Måske er der hjælp at hente blandt danskerne? For blot fem skeer mangler i  Den Gamle Bys store samling af juleskeer. Det drejer sig om årgangene fra 1995, 2002, 2003, 2004 og 2009. Og når de er i hus er samlingen komplet.
”Vi er nu så tæt på at have alle 100 skeer, og så vil det glæde mig overordentlig meget, hvis det kunne lykkes også at få fat i de sidste fem skeer”, siger Jens Ingvordsen, der er juleinspektør i Den Gamle By. Han mener, at det er første gang, at man vil kunne se alle 100 samlet på et sted – hvis det altså lykkes.
Særudstillingen af juleskeer åbner den 20. november.

Tidsbilleder i lille format
Traditionen med at fremstille en særlig juleske fylder 100 år. Skeerne er kære samlerobjekter, som allerede fra begyndelsen i 1910 var en salgssucces.
"Der venter gæsterne et interessant syn, for skeerne giver et præcist billede af den tid de er skabt i og fortæller historie om både mode, religion, jul og om Danmark", siger Jens Ingvordsen, der er juleinspektør i Den Gamle By. Jens Ingvordsen er samtidig ansvarlig for museets omfattende samling af sølv, der næste år for første gang bliver udstillet i museets nye, topmoderne Kunstkammer.
 
100 skeer med 100 historier
Mange forskellige danske kunstnere har designet og formgivet årets juleske gennem tiderne, og for mange af kunstnerne blev netop juleskeen et springbræt til at designe sølvtøj hos førende sølv- og guldsmede i København. Også kunstnere fra andre områder har haft det ærefulde hverv at designe årets juleske. Fra nyere tid kan nævnes plakatkunstnere som Per Arnoldi (1975 og 2007) og Ib Spang Olsen (1973) og Dronning Margrethe bidrog med sit motiv i 1984. Alle skeer er udført i forgyldt sterlingsølv. Mange af motiverne er hentet fra den kristne jul, som også Dronning Margrethes motiv, der hedder Kristusbarnet.
 
Kunstnerisk kavalkade
Når alle 100 juleskeer vises på udstillingen i Den Gamle By, kan man år for år følge forandringerne i moden, samfundet og kunsten. Den allerførste juleske fra 1910 er skabt med en stjerne som en del af skaftets form. Stilen i det første årti er skønvirke - den mest fremherskende stil på den tid. Danmarkshistorien blev omdrejningspunkt for mange motiver på skeer i 1920'erne med bl.a. Harald Slott-Møllers Genforeningen. 30'ernes funktionalisme kunne også let genkendes i juleskeernes enkle motiver og former. Også gennem de seneste årtier er det ofte let at se en linje og afkode den tid, hvori motivet er skabt.
 
Et lille kunstværk til bordet eller skabet
Årets juleske 2009 har titlen Hjertens kær, og for mange er den årlige investering netop en kær tradition, hvad salgstallene også vidner om. Fordi skeerne er så varierede i udtryk, har der været noget for enhver smag. Og fordi kunstnerne har haft frie hænder til opgaven og konstant har fornyet udtrykket, er juleskeen stadig et populært klenodie, mange må købe år efter år. De tidlige skeer fra 1910-1919 er i dag eftertragtede samlerobjekter.
Den Gamle Bys juleinspektør, Jens Ingvordsen, har selv juleskeerne på bordet juleaften, når ris a'la manden bliver serveret.
Ny Carlsberg fondet har doneret indkøbet af juleskeer til Den Gamle Bys samling.

Kavalkaden af juleskeer kan ses på Den Gamle Bys særudstilling, der åbner 20. november.