opener
På udstillingen kan du se Lillebror og hans flygel. Ingrid og Lillebror var værter i Kikkassen fra 1966 til 1976.

Udstillingen varer fra 4. maj 2016 til 3. januar 2017.

Dansk børne-TV er kendt for høj kvalitet og originalitet. Siden 1950’erne har DR produceret programmer, der tog børnepublikummet alvorligt.

Nu kan alle nuværende og tidligere fans se og gense en fantastisk kavalkade af filmklip, dukker, rekvisitter, tøj og legetøj fra gennem mere end 60 år.

Udstillingen i Den Gamle By er tilrettelagt i et samarbejde mellem museet og DR.

Den er en del af en større satsning med events og projekter målrettet børn, som realiseres med støtte fra Nordea-fonden.

Gensyn med fjernsyn
Hele familien kan tage på en tidsrejse med Jørgen Clevin, Dr. Lieberkind og mange flere værter fra børne-TVs barndom. Desuden er der er herligt gensyn med dukkerne Anna og Lotte, Kaj og Andrea ligesom Ingrid og Lillebror og Cirkeline er langtidsholdbare figurer, der fortsat får smil og gode minder til at dukke op hos rigtig mange nuværende og tidligere tv-seere. 

Til at supplere tidsbillederne fra fjernsynet har Den Gamle Bys medarbejdere håndplukket tøj og legetøj fra 1950’erne og til i dag. 

I udstillingen kan gæsterne fryde sig over klip fra udsendelser, de måske havde glemt, ligesom de kan se Bamses støvler og ’vandekande’. Ved at kigge ned gennem et hul i taget på Bamses hus kan man se små nyproducerede film fra Bamses hverdag. Desuden finder man selveste Ramasjang-øen, der repræsenterer den seneste udvikling indenfor DR’s børneunivers.

Nøj – man må gerne røre
Børnene kan sætte film og musik i gang blandt andet i Bullerfnis-tv’et. De kan også sende et fly hen over Ramasjang-øen fra Ramajetternes kontrolpult.

Jørgen Clevin inspirerede børn gennem 40 år
Skiftende dagsordener har præget de udsendelser, som børnepublikummet blev mødt med. Da børn, der var så heldige af have adgang til et fjernsyn i 1951, satte sig foran skærmen, var det sparsomt med mængden af udsendelser. 

Tre år senere indtog Jørgen Clevin rollen som legeonkel, når han udfoldede sine kreative evner med saks og papir. Fjernsyn for børn fik nu sin faste del af sendefladen.

Helt op til 1990’erne beholdt Clevin denne status som elsket tv-vært. Han formåede at inspirere de små seere til både at lege og lære.

Udstillingen Børne-TVs historie følger udviklingen helt op til nutiden, hvor børn og unge har fået deres egne kanaler og kan se TV døgnet rundt på diverse skærme. 

Skole-tv, fantasi og oprør
En række markante personligheder og værter har skrevet sig ind i historien om dansk børnefjernsyn. Hver især har de og deres programmer repræsenteret forskellige syn på børnepublikummets behov for at lære, lege og fantasere. 

Mange husker Super Carla, Sonja fra Saxogade og svenske Pippi Langstrømpe fra sidst i 1960’erne. Alle var de piger, der sagde pyt til regler og forventninger og gjorde tingene på nye måder. At fremstille børn som selvstændigt tænkende individer er en tradition, som børneprogrammerne har bygget videre på siden 70’erne.

Mød DR’s børneværter i Den Gamle By
I forlængelse af udstillingen inviterer Den Gamle By og DR til en række weekend-events med børnenes elskede figurer fra TV-programmer og Ramasjang-universet. Her kan de møde blandt andre Rosa fra Rouladegade, Onkel Reje og Nørderne. Den første weekend er 14. og 15. maj, hvor Ramasjang-værten Jacinta fortæller historie i Den Gamle By, mens hun tager børnene med ind i sit univers. 

Læs mere om hvem du kan møde til weekend-arrangementerne

Læs om Legedage i Den Gamle By 5. - 8. maj

Kaj og Andrea har en stor stjerne hos nuværende og tidligere seere. Det er er Hanne Willumsen, som har syet dukkerne og lægger stemme til Andrea.