opener
Aarhus Kommunehospital lå uden for byen, da det blev indviet i november 1893. (Foto: Hammerschmidt Foto/Den Gamle Bys billedarkiv)

Det er historikeren Doron Haahr, der har skrevet bogen.

I midten af 1800-tallet var Aarhus en lille by med et lille hospital. Siden fik begge vokseværk. Sådan begynder fortællingen om aarhushospitalernes historie i de sidste 100 år og den tætte sammenhæng med byens øvrige udvikling. 

I bogen møder læseren en rækker patienter og medarbejdere, der tilsammen fortæller om liv og død, sorger og glæder på hospitalerne igennem flere generationer.

En vigtig historie bliver bevaret
Hospitalerne i det centrale Aarhus er på vej til at flytte under ét tag i Skejby, hvor en hel hospitalsby skyder op. Dermed er der en stor del af historien, der er i fare for at forsvinde. Dette er baggrunden for, at Aarhus Universitetshospital gerne vil samle og bevare historien efter at nogle af de gamle bygninger er blevet forladt og historien følger med til de nye omgivelser.

Ideen til bogen kom i 2012, og hurtigt valgte hospitalsledelsen at indgå et samarbejde med Den Gamle By. 

”Vi ønskede, at opgaven skulle løses af Den Gamle By med deres viden og ekspertise inden for historie og formidling,” siger hospitalsdirektør Gert Sørensen om samarbejdet med Den Gamle By.

Fra 20 sengepladser til supersygehus
Læseren af På stuegang i Aarhus bliver ført fra Aarhus Sygehospital i Dynkarken med 20 sengepladser i 1800-tallet til opførelsen af Aarhus Kommunehospital, Marselisborg Hospital, Aarhus Amtssygehus og hospitalet i Skejby.

”Hospitalernes historie er tæt forbundet med, hvordan Aarhus har udviklet sig. Og da Den Gamle By har siden 2011 også været lokalmuseum for Aarhus er vi glade for at være med til at afdække denne del af byens liv”, siger bogens redaktør Martin Brandt Djupdræt, der er overinspektør i Den Gamle By.

Patienter, pårørende og medarbejdere tegner historien
Fra begyndelsen af arbejdet med bogen, har fokus været på de mange personer, som har været med til at skabe hospitalet. Disse portrætter giver et vigtigt indblik i den store udvikling og de mange udfordringer hospitalsvæsenet i Aarhus og resten af Danmark har gennemgået siden slutningen af 1800-tallet. 

Forfatteren og historikeren Doron Haahr har de seneste år har været tilknyttet Den Gamle By. Han er kendt som en særdeles engageret formidler  af Aarhus’ historie, når han viser grupper rundt i byen.

Fakta

Titel: På stuegang i Aarhus – historien om byens hospitaler

350 sider og rigt illustreret.

Forfatter: Doron Haahr.

Udgives af Aarhus Universitetshospital og Den Gamle By i et samarbejde med Byhistorisk Fond. 

Tilbudspris indtil 6. december: 249 kroner

Herefter: 299 kroner.