opener
Den Gamle Bys aktør Nanna Smith Vinther er på bytur med indkøbsposen fra kollektionen af nye Aarhus-souvenirs. På posen kan man læse en masse aarhusianske ord og udtryk.

”Da jeg for mere end 20 år siden kom til Den Gamle By, var særlige Aarhus-varer en del af kommunens erhvervshandlingsplan”, husker museumsdirektør Thomas Bloch Ravn. ”Det blev der ikke gjort så meget ved, men da vi nu har åbnet den store udstilling Aarhus Fortæller, syntes vi, at der skulle ske noget.
Vi lancerer derfor en stor kollektion af t-shirts, kasketter, indkøbsnet, plakater, krus, pudebetræk, glasbrikker og forklæder”.

Alle Aarhus-souvenirs kan købes i museumsbutikken i Den Gamle By.

Der er en direkte sammenhæng mellem byens historie og de souvenirs, som gæster kan købe i museumsbutikken.

Varer med Aarhus-historie 
Aros-mønten fra 1000-tallet er det sted, hvor Aarhus’ navn er nævnt første gang. Møntens motiv pryder pudebetræk og glasbrikker. Også det kendte Atomkraft? Nej tak-solmærke er printet på et rundt pudebetræk. Mærket er tegnet i Aarhus, og i Aarhus Fortæller udstilles to originale badges fra 1975. 

Det ældst kendte maleri af Aarhus er fra omkring 1640. Dette motiv kan nu fås på pudebetræk samt som postkort-motiv. Også museets righoldige samlinger af henholdsvis Aarhus-malerier, Aarhus-plakater og historiske Aarhus-fotos er bragt i spil. Tre af de historiske fotos med motiver af Havnen og Banegårdsplads var desuden så flotte, at vi har fået dem trykt i stor størrelse, så de er velegnede til at hænge i skifterammer på væggen.

Dialekt i lydskrift
I ’Aarhus Fortæller’ er der et afsnit om den aarhusianske dialekt, og det har inspireret til en serie af souvenirs, som vi kalder ”Prå’li’å’hør’her”. Her kan man finde karakteristiske ord og vendinger som ”Rænggajen”, ”Det’ fee i Århus, egg’å” og farverne ”Sårt”, ”Hvij” og ”Røøj” gengivet i lækkert grafisk design. Serien omfatter kopper, kasketter, forklæder, grillhandsker, indkøbsnet, badges og køleskabsmagneter. 

Smilet blegner aldrig

Selvom sloganet Smilets By kun blev brugt officielt i perioden 1938-48, har det haft en folkelig gennemslagskraft helt frem til i dag. Den Gamle By er gået sammen med Salling om at producere t-shirts med to forskellige Smilets by-logoer. Den Gamle By og Salling har begge en 100-årig lang historie her i Aarhus, så det var helt oplagt for os at spørge, om Salling ville lege med. De to forskellige Smilets by t-shirts kan derfor købes i Den Gamle By og hos Salling. De fås i herre-, dame- og børnemodeller.

Endelig har vi lanceret en Jazzbar Bent J souvenir-serie, hvilket har været på museets ønskeliste lige siden det legendariske aarhusianske værtshus genåbnede i Den Gamle By i 2015. Serien består af t-shirts, kasketter, oplukkere, badges og køleskabsmagneter. 

Det er grafiker Mette Secher, som står bag designet af de to Smilets by-logoer, Prå’li’å’hør’her-serien samt Jazzbar Bent J-serien.