opener
Juryens besøg i januar i år. Fra venstre er det museumsdirektør Thomas Bloch Ravn, jurymedlem Dr. Karl Borromäus Murr, projektchef Allan Leth Frandsen, jurymedlem Sibilla af Luxenbourg og museumsinspektør Anna Wowk Vestergaard.

Prisen uddeles til et europæisk museum, der fortæller 1900-tallets historie og som arbejder på en original og nyskabende måde og samtidig formår at nå ud til et bredt publikum.

Micheletti-prisen uddeles af European Museum Academy, og overrækkelsen foregår i år 21. maj på den græske ø Lesbos.

I nomineringen af Den Gamle By lægger juryen vægt på fire punkter, hvor man vurderer, at museet udmærker sig.

En ny Den Gamle By
Det første punkt er, at Den Gamle By på få år har formået at skabe en hel ny Den Gamle By, som viser det danske velfærdssamfund, som det tog form i sidste halvdel af 1900-årene. Under sit besøg i januar pointerede juryen, at man ikke på noget andet museum havde set en så omfattende og mangeartet fortælling om det 20. århundrede.

Når bredt ud til gæster
Juryen lægger dernæst vægt på, at Den Gamle By formår at nå ud til et meget bredt publikum, herunder dem, der ellers synes, at museer er kedelige og elitære. Juryen bemærker også museets arbejde med ældre, der er ramt af demens og børn og unge med mentale handicaps.

Inddragelse af grupper med særlige kompetencer
Det tredje område, som danner grundlag for nomineringen af Den Gamle By, er at museet har formået at inddrage forskelige gruppers særlige kompetencer. For eksempel de pensionerede telefonfolk, der har stået for installation af telefonsystemer, der fungerer akkurat som sådanne systemer fungerede i henholdsvis 1920’erne og 1970’erne. Eller knallertspecialisterne, der reparerer museets knallerter. Eller radio-specialisterne, bilentusiasterne, spejdere og brændevinsbrændere. Specialisterne får gjort brug af deres særlige viden, og Den Gamle Bys gæster får bedre oplevelser, når de besøger museet.

Ufortalte historier
Og for det fjerde har juryen bidt mærke i Den Gamle Bys arbejde med historier, som man normalt ikke ser på museer. Det drejer sig om projekterne Hjemløs, hvor en hjemløs mand boede midt i museet i efteråret 2012, det drejer sig om de unge studerende, der i 2014 boede i en uge i kollektivet fra 1974, og det drejer sig om indretningen af en somalisk lejlighed anno 2016. 

Museumsdirektør Thomas Bloch Ravn siger om nomineringen:

Hvor er det dejligt, at juryen i den grad har blik for de ting, som gør Den Gamle By til noget helt specielt. For det er jo selve vores måde at tænke museum på, de fremhæver. Ting, som udspringer af den kreativitet, der er på museet, og som vi selv skaber”.

Hæder og nomineringer
De senere år har Den Gamle By fået flere nomineringer og priser. I 2009 modtog museet således Den Danske Museumspris. Samme år var det nomineringen til Den Europæiske Museumspris - en nominering, som blev gentaget i 2014. I marts i år modtog museumslærer Henning Lindberg Den Nordiske Kulturarvspris, museet var en af fire nominerede til den såkaldte Artbeatpris, og nu afventer man så afgørelsen vedrørende Micheletti-prisen.

Vi håber naturligvis på, at vi har Micheletti-prisen med hjem fra Lesbos, men vi er under alle omstændigheder stolte af at være nominerede. Det svarer jo til at være i finalen – og det er vi rigtig godt tilfredse med, for nu at sige det på jysk”, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.